Nieuws uit de Brugse regio

Het Brugse Vrije wordt weer helemaal Brugs


Audio Reportage

Het Brugse Vrije wordt weer helemaal Brugs
Brugge, dinsdag 7/9/2010. Met een handdruk tussen Burgemeester Patrick Moenaert en gedeputeerde Dirk De Fauw (CD&V) werd deze morgen alvast symbolisch het kunstpatrimonium van 'Het Brugse Vrije' , na jarenlang onderhandelen, kosteloos overgedragen van de Provincie West-Vlaanderen aan het Brugse stadsbestuur. Deze overeenkomst staat als agendapunt genoteerd op de Brugse gemeenteraad van vanavond en moet eind deze maand ook nog aan de provincieraad voorgelegd, maar over de uitvoering bestaat geen twijfel meer.

Het gebouwencomplex 'Het Brugse Vrije' kwam na de bouw van het nieuw gerechtsgebouw aan de Kazernevest in eigendom van de stad Brugge, maar het kunstbezit met inbegrip van de beroemde Keizer Karelschouw en tal van schilderijen bleef toen in handen van het provinciebestuur van West-Vlaanderen.

Sinds 1996 baatte de stad in een concessieovereenkomst het Museum van 'Het Brugse Vrije' uit en had de stad in de praktijk en het beheer van de kunstwerken. Burgemeester Patrick Moenaert was dan ook apetrots toen hij deze morgen kon stellen dat 'de logica heeft gezegevierd.'

Voor gedeputeerde Dirk De Fauw betekent de overeenkomt overigens absoluut geen akkoord met, laat staan uitvoering van het groenboekbesluit van de Vlaamse Regering, waarin wordt gesteld dat provinciebesturen zich niet langer zouden moeten inlaten met de uitbating van musea.

(FN-Meegedeeld-WVL)
Meer over Politiek    CD&V    Patrick Moenaert    Dirk De Fauw    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag