Nieuws uit de Brugse regio

Colettijnenhof geen alleenstaand geval


Audio Reportage

Colettijnenhof geen alleenstaand geval
Brugge, woensdag 18/8/2010. De ingreep in het Colettijnenhof in Brugge, waar de voorbije dagen in het laatste overblijfsel van het middeleeuws klooster van de Arme Klaren een muur werd doorbroken, om een bed and breakfast beter bereikbaar te maken, is allerminst een alleenstaand geval.

'Kleinere ingrepen waarbij erfgoed en kleinere historische elementen in de stad ten prooi vallen zijn schering en inslag,' zegt Andries Vanden Abeele, 'de charme van Brugge zit nochtans in de som van die vele kleine details. EssentiŽle details soms, die van Brugge een historische stad maken en die maken dat niet alleen de Bruggelingen daar fier op zijn, maar dat men ook van heinde en ver naar hier komt, om die stad te kijken.'

Waslijst

Dries Vanden Abeele komt meteen een hele resem recente voorbeelden op de proppen: "de 2 betonnen dakkapellen in de Zuidzandstraat boven de apotheek Dewolf, het restaurant Sans cravate in de Langestraat, daar werden twee 17e eeuwse huisjes zo verbouwd dat er praktisch niet meer van over schiet, in de Breydelstraat is een gotische toegangsdeur van de Post vervangen door een glazen deur, in de Nieuwe Gentweg is midden in een rij mooi op elkaar afgestemde huizen een soort glazen kot neergezet... Het is in al dat soort kleine zaken ook belangrijk dat men handhaaft, en soms gebeurt dat ook als de burger van goede wil is, maar die heeft dan wel de indruk dat er voor hem scherp is gekeken, terwijl aan een ander veel meer is toegestaan. En die twee maten en gewichten kunnen we ook missen als de pest natuurlijk," zegt Vanden Abeele.

In het dossier van de doorbraak van de historische muur in Colettijnenhof had de Commissie voor Stedenschoon overigens ongunstig advies gegeven, dat door het schepencollege aanvankelijk werd gevolgd, maar via een achterpoortje (sic) werd dan toch een alternatief vergund, zonder nieuw onderzoek of advies aan de Comissie. "Ook dat is geen alleenstaand geval," zegt Vanden Abeele, die stellt dat "de Commissie voor Stedenschoon momenteel teveel wordt omzeild door het schepencollege".

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer over Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag