Economie

Brugge tekent minder hinder overeenkomst met UNIZO


Audio Reportage

Brugge tekent minder hinder overeenkomst met UNIZO
Brugge, dinsdag 17/8/2010. De stad Brugge heeft vandaag, als één van 20 gemeenten in West-Vlaanderen, een 'minder hinder overeenkomst' getekend met UNIZO. 'Daarin beloven de gemeenten in kwestie om ondernemers beter te gaan ondersteunen, informeren en betrekken bij openbare werken op hun grondgebied' zegt Michael Vanmaele, UNIZO bereikbaarheidsadviseur voor West-Vlaanderen.

Ernstige gevolgen reduceren

Uit een bevraging in juli bij 40 gehinderde ondernemers blijkt dat ruim 7 op 10 van de ondernemers omzetverlies lijdt door wegenwerken. 4 op de 10 zegt nooit op de hoogte gebracht te zijn van werken in de buurt. 71 % van de zelfstandigen geeft aan niet geïnformeerd te worden tijdens de loop van de werken. Drie kwart van de bevraagde ondernemers gaf aan dat de werken langer duurden dan voorzien. Tenslotte duurt het ongeveer 8 maanden om na de werken terug op normaal bedrijfsniveau te raken.

'In samenwerking met het Vlaams gewest en een aantal gemeenten wordt reeds vrij veel ondernomen om de hinder bij wegenwerken te beperken. Die inspanningen en opgedane expertise moeten nu worden hard gemaakt in een minder hinder beleidsplan op lokaal niveau. Minder hinder is immers een zeer specifiek thema waarbij heel wat knowhow en samenwerking tussen verschillende spelers vereist is,' zegt Vanmaele. Intussen hebben reeds 1 op 3 West-Vlaamse gemeentes, waaronder Brugge, het engagement ondertekend. De ondernemersorganisatie is momenteel bezig de andere West-Vlaamse gemeentes over de streep aan het trekken.

UNIZO pleit overigens voor betere maatregelen in het kader van minder hinder bij openbare werken. De bestaande inkomenscompensatie zou aangepast moeten worden en los staan van een verplichte sluiting en de aanvraagprocedure zou soepeler moeten. UNIZO denkt ook aan oprichting van 'kangoeroepanden' waarin ondernemers die lange tijd niet bereikbaar zijn zich tijdelijk kunnen vestigen.

Naast Brugge tekenden onder meer ook Beernem, Bredene, Jabbeke, Oostende, Torhout en Veurne de overeenkomst.

(FN-Meegedeeld-UNIZO West-Vlaanderen)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag