Nieuws uit de Brugse regio

Ongerustheid over procedure Rode Nonnen Klooster


Audio Reportage

Ongerustheid over procedure Rode Nonnen Klooster
Brugge, zaterdag 14/8/2010. Het buurtcomitť van de Vispaanstraat in Brugge is bijzonder ongerust over de weg die gevolgd zou worden, in de verdere afwikkeling van het dossier van het voormalige Klooster van de Redemptoristinnen in Brugge, beter bekend als 'De Rode nonnen'. Volgens de buren zou er zonder nieuw groot openbaar onderzoek een sluikse bouwvergunning kunnen worden afgeleverd.

Voorgeschiedenis

Enkele maanden nadat de stad, inmiddels ruim een jaar geleden een principiŽle goedkeuring had gegeven, om op de locatie van het vroegere klooster 80 appartementen, enkele woningen, winkels en een ondergrondse buurtgarage voor 115 auto's neer te poten, tekende Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois in juni een definitief beschermingsbesluit voor de site, waardoor de plannen van de projectontwikkelaar, de NV Katelijne van Jan Demey, naar de vuilnisemmer werden verwezen.

De bescherming van de site is echter wel maar gedeeltelijk: er mag niet geraakt worden aan de kerk in de Katelijnestraat en in de muur aan de zijde van Visspaanstraat mag enkel een branddoorgang komen. Het vroegere kloostergebouw mag binnenin worden gesloopt, maar wordt wel beschermd als stadsgezicht. De vleugel in de tuin, haaks ingeplant op de wasserijvleugel, de vleugel aan de zijde van de Katelijnestraat en paar woningen aan de zijde van de Katelijnestraat worden niet beschermd.

Nieuwe vergunning zonder nieuw openbaar onderzoek?

Ondertussen heerst in de buurt van het voormalige Klooster van de Redemptoristinnen ongerustheid over de mogelijkheid dat de projectontwikkelaar van de stad een nieuwe bouwvergunning zou krijgen, zonder dat er eerst een nieuw openbaar onderzoek komt, wat de buren onaanvaardbaar noemen maar 'volgens de stadsarchitecten met het huidige stadsbestuur wel zou kunnen' zo zegt Ingrid Fockedey, woordvoerdster van de buren. 'Toen wij bij de tadsarchitecten te dade gingen vernamen wij dat de bezwaren van de stad te klein zijn om een nieuw openbaar onderzoek aan te bevelen, en dat is wat ons verontrust: dat het zou kunnen doorgaan, zonder dat wij gelegenheid hebben tot preken of inspraak. Wij horen nu niets meer, en zien dat de projectotwikkelaar geen respect toont tegenover de buurt. Ze onderhouden hun voetpaden niet en we horen dat er in het pand ondertussen tekenen optreden van houtzwam, waardoor er straks niet meer om te beschermen overblijft. En dat is ontoelaatbaar... Brugge is voor mij als een literair oeuvre... De gebouwen die hier staan zijn ooit ook modern geweest, maar Brugge is nu erkend als werlderfgoed en behoort dus ons alleen niet meer toe. Het is van de hele wereld, zoal het nu is, in zijn structuur die door de eeuwen gegroeid is. Als er plaats is voor moderne architectuur, dan moet dat echt bestudeerd worden en moet men zorgen dat wat men wil bouwen erin past.'

Het stadsbestuur zegt dat 'de wettelijk voorgeschreven procedures in Brugge steeds worden gevolgd'.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer over Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag