Economie

Brugge geeft premies voor studentenkamers boven winkels


Audio Reportage

Brugge geeft premies voor studentenkamers boven winkels
Brugge, vrijdag 9/7/2010. Brugge zit in de lift als studentenstad: HOWEST telt al 2100 ingeschreven studenten, KHBO 3100; samen dus 5200 Brugse hogeschoolstudenten voor het schooljaar 2009-2010 en het aantal studentenkamers is daar momenteel niet echt op voorzien.

"Een stijging met maar liefst 18% ten opzichte van vorig academiejaar was onverwacht en als we daarbij nog 400 studenten het Europacollege tellen, komen we op een totaal van zowat 5600 hogeschoolstudenten in Brugge. De Hogescholen verwachten de komende jaren ook een verdere groei van 5% op jaarbasis, wat het totaal aantal studenten in 2015 op 7.097 zou brengen. Een onderzoek bij de hogescholen van een viertal jaar geleden, toont aan dat 1 op 3 studenten in Brugge op kot zit. Dat betekent dat er in 2015 nood zal zijn aan 2.365 studentenkamers. Eind november 2009 waren er in Brugge maar 1.377 studentenkamers, verdeeld over 624 panden. Voor 349 bijkomende panden is de vergunningsprocedure nog lopende. Die laatste panden niet meegerekend, zou een tekort geven van ongeveer 1.000 studentenkamers tegen 2015 over het hele grondgebied."

Waar?

"Recent breidde Howest nog het aantal studentenkamers fors uit met een volledig gerenoveerd studentenhuis, maar er is zeker nog werk aan de winkel. Ondertussen zijn al een aantal positieve maatregelen genomen zoals een versoepeling van de stedenbouwkundige reglementering voor de inrichting van studentenkamers en vandaag beslisten wij om het bestaande premiestelsel wonen boven winkels uit te breiden naar studentenkamers. Maar we hopen uiteraard dat er nog prové initiatieven volgen."

Reglement

Het nieuwe reglement voorziet in een premie tot 1000 euro voor het inrichten van studentenkamers op verdiepingen van handelspanden in de Brugse binnenstad, gelijkaardig aan de bestaande reglementering voor het wonen boven winkels. Vanzelfsprekend zullen deze studentenkamers moeten voldoen aan de stedenbouwkundige verordening en aan het politiereglement op het verhuren van studentenkamers. Het premiepercentage bedraagt 40 en per kamer bedraagt de maximale premie 1.000 euro.

(FN-Meegedeeld-Brugge)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag