Nieuws uit de Brugse regio

Gemeenteraad beslist, nog voor bezwaren werden onderzocht


Audio Reportage

Gemeenteraad beslist, nog voor bezwaren werden onderzocht
Brugge, woensdag 30/6/2010. De Brugse gemeenteraad heeft gisterenavond beslist een stenen amfitheater te bouwen voor de Sint-Salvatorskathedraal, terwijl meerdere ernstige bezwaren, ondermeer van verschillende monumentenverenigingen in Brugge, nog niet eens werden onderzocht. De reden van de haast is het feit dat de stad de werken nog tijdens de zomer wil toewijzen aan een aannemer om ze voor de eindejaarsfeesten uit te voeren, gaf ondermeer gemeenteraadslid Dirk De Fauw (CD&V) aan, nadat Bob Van Haverbeke (Open VLD), nochtans ook in de meerderheid, deze onregelmatigheid in de procedure als een aantasting van de democratie beschouwde. Toen bleek dat de zaak uiteindelijk toch meerderheid tegen oppositie zou worden gestemd probeerde ook Guido Maertens (Groen!) de burgemeester toch nog eens te wijzen op de onregelmatigheid maar werd door de burgemeester onderbroken net als raadslid Inghelbrecht (Vlaams Belang) die ook alles behalve gelukkig was met de procedure.

Tot de Raad Van State

Jean van Cleven van Vzw Bethunianum, één van de verenigingen die bezwaar aantekende, overweegt de bouwvergunning tot aan de Raad Van state toe aan te vechten en het feit dat de gemeenteraad de plannen al goedkeurde nog voor de bezwaren er bij staken, laat staan verwerkt waren, geeft hem alleen nog een extra juridisch tegenargument. De werken zijn immers gepland in een zone op minder dan 50 meter van een beschermd monument namelijk de kathedraal en de kans dat de haastprocedure van de stad stand zal kunnen houden wordt door de monumentenverenigingen zo goed als nihil beschouwd.

Voor de monumentenverenigingen komen de huidige plannen voor de herinrichting van de omgeving van de Brugse Sint-Salvatorskathedraal neer op 'een volledig openmaken van het voormalige kerkhof en een transformatie tot openbaar plein, onder de vorm van een reusachtige arena, die het twee meter grote hoogteverschil zal overbruggen en het grootste deel van het groen zal opslorpen zonder niet de minste rekening te houden met het historische karakter van de site. Het oude Sint-Salvatorskerkhof was bijna 1000 jaar lang alsdusdanig in gebruik en een dergelijke locatie verdient een meer doordachte aanpak en vooral meer respect' zegt Jean Van Cleven, die 'tot de Raad Van State toe zal blijven vechten tegen de plannen'.

De eigenlijke werken zullen dus misschien nog geruime tijd op zich laten wachten...

(FN-Op Locatie)
Meer over Politiek    CD&V    Groen    Vlaams Belang    Open VLD    Dirk De Fauw    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag