Nieuws uit de Brugse regio

Renaat Landuyt lanceert www.ombudsdienstjustitie.be


Audio Reportage

Renaat Landuyt lanceert www.ombudsdienstjustitie.be
Brugge, woensdag 9/6/2010. Vlak voor de verkiezingen worden wel eens meer plannen gesmeed, waar achteraf weinig van in huis komt, maar Renaat Landuyt van sp.a lanceerde deze middag www.ombudsdienstjustitie.be, een ombudsdienst waar hij zich voor wil gaan inzetten, wat ook de uitslag van zondag weze... Geen loze verkiezingsbelofte maar wel een plan dus, om op 14 juni te starten,...

Blunders

"Justitie heeft de voorbije jaren meermaals het nieuws gehaald met verschillende blunders. Wapenhandelaars die vrijuit gaan door procedurefouten, mensensmokkelaars die op vrije voeten komen door een gebrek aan personeel, corrupte rechters die gewoon op post blijven, of strafdossiers die gewoon uit het justitiepaleis verdwijnen, Te veel om te onthouden. Genoeg om gewoon te geraken. Maar gevaarlijk om zo te laten," zegt Landuyt. "Ik wil mij met kracht verzetten tegen iedere gewenning. De verwaarlozing van justitie mag niet leiden tot fatalisme. Iedereen heeft recht op een gerechtelijk apparaat dat werkt. Het ergste wat ons kan overkomen is dat de verontwaardiging over het falen van ons gerechtelijk systeem plaats maakt voor aanvaarding."

Blunders bijsturen

In zijn "Blunderboek justitie" schreef Landuyt dat uit de fouten van justitie moet geleegd worden en daarom wil gij met zijn ombudsdienst verder blunders in kaart brengen, maar ook maatregelen uitwerken om dergelijke stommiteiten in de toekomst te vermijden. "Iedere overheidsdienst heeft tegenwoordig een ombudsdienst. Justitie niet terwijl de nood aan een ombudsdienst voor justitie groot is. We lanceren deze website niet alleen om de pijnpunten van justitie bloot te leggen, maar vooral om er uit te leren en verbeteringen aan te geven."

Naast een korte introductie tot ons gerechtelijk systeem geeft de website van de "ombudsdienst" niet enkel wat verkeerd gaat, maar ook beleidssuggesties en praktijkvoorbeelden van hoe het anders kan. Wie zelf iets kwijt wil een klacht, aanbeveling of goed werkende praktijk kan terecht op: info@ombudsdienstjustitie.be of Ombudsdienst Justitie, p.a. Renaat Landuyt, Hertogstraat 61, Brussel of 0475 703379.

(FN-Meegedeeld-RL)
Meer op www.ombudsdienstjustitie.be
Contacteren via mail info@ombudsdienstjustitie.be
Meer over Politiek    sp.a    Renaat Landuyt    Sociaal    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag