Economie

Rode Nonnen definitief beschermd


Audio Reportage

Rode Nonnen definitief beschermd
Brugge, donderdag 3/6/2010. Het klooster van de Zusters Redemptoristinnen, beter bekend als de Rode Nonnen is sinds deze morgen definitief beschermd. Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois tekende het beschermingsbesluit op het altaar in de kapel van het vroegere slotklooster (foto). Een en ander betekent dat de slopingsplannen, die het Brugse stadsbestuur eigenlijk al principieel had goedgekeurd niet door gaan.

Tegen de sloopplannen was heel wat protest gerezen van een groep van dertien verenigingen die gezamenlijk aan de noodrem trokken, om de bouw van een ondergrondse parking en 80 appartementen op de site en vroegen aan de Vlaamse regering om de site te beschermen, om te voorkomen dat de stad de site zou verkwanselen. De site wordt nu gedeeltelijk beschermd.

Geschiedenis

De kerk van de Redemptoristinnen dateert uit 1844 en werd ontworpen door de redemptorist en architect René Duvivier (1801-1858). Het is een zeldzaam en uitzonderlijk waardevol voorbeeld van de vroege neogotiek. Inwendig is de kerk vrijwel intact. Het imposante kloostergebouw dat aan de kerk paalt werd op hetzelfde tijdstip gebouwd. De veel recentere gevelsteen doet geen recht aan het achterliggende classicistische gebouw. Baron Andries Van den Abeele, de woordvoerder van de actiegroepen, voelde "razernij opwellen bij het idee dat dit zou komen te verdwijnen."

Bescherming

De bescherming is wel maar gedeeltelijk: er mag niet geraakt worden aan de kerk in de Katelijnestraat en in de muur aan de zijde van Visspaanstraat mag enkel een branddoorgang komen. Het vroegere kloostergebouw mag binnenin worden gesloopt, maar wordt wel beschermd als stadsgezicht. De vleugel in de tuin, haaks ingeplant op de wasserijvleugel, de vleugel aan de zijde van de Katelijnestraat en paar woningen aan de zijde van de Katelijnestraat worden niet beschermd.

Aanpassingen

De projectontwikkelaar zal zijn plannen nu grondig aanpassen en een veel kleinschaliger woon of woon-zorgproject uitwerken. Schepen Mercedes Van Volcem vindt de snelle beslissing lovenswaardiig, hoewel ze wel vreest, dat hier een kans of betaalbaarder wonen weggevallen is, want het nieuwe project zal omwille van de kleinere school duurdere woningen opleveren. Jan Demey van projectontwikkelaar Katelijne nv zegt dat het project nu volledig moet herberekend worden, maar gaat er toch van uit nog dit jaar een nieuwe bouwaanvraag te zullen indienen.

(FN-Op Locatie)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Politiek    Mercedes Van Volcem    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag