Economie

Brugge heeft downloadbare digitale stadsgids


Audio Reportage

Brugge heeft downloadbare digitale stadsgids
Brugge, dinsdag 25/5/2010. Brugge heeft vanaf vandaag, samen met de andere Vlaamse kunststeden Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen een mobiele stadsgids die je gewoon kan downloaden op elk mobiel toestel, zoals pda, iPod, smartphone, gsm, mp3 of psp. De digitale wandelgids begeleidt de toerist en informeert hem met audiovisuele fragmenten vol cultuurhistorische informatie en leuke anekdotes over de bezienswaardigheden die hij tijdens zijn stadswandeling ontdekt.

Het project vloeit voort uit het Kunststedenactieplan van Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois en de Vlaamse kunststeden en de minister stelde de stadsgids deze middag voor in het Concertgebouw. Minister Bourgeois mocht de digitale gids meteen ook zelf uittesten (foto)...


De VRT tekende de verhaallijnen uit en het Limburgse technologiebedrijf Navitell ontwikkelde de technologie en software. Voortaan kan je de meertalige wandelroutes downloaden op je eigen mobiel multimediatoestel, zoals een gsm, mp3 of smartphone. Tijdens de lopende proef is dat voor 25000 gebruikers gratis.

Primeur

Brugge haalt zo een internationale primeur binnen want de 'Automatic StoryPlay' via satellietaansturing start het verhalenfragment volautomatisch per GPS als je je binnen een bepaalde zone begeeft met een toestel van Google. In andere toestellen, zoals de I-Pod, gsm, mp3 of smartphone moet je wel zelf nog aangeven waar je precies bent om het juiste verhaal te horen.

'Het is een schitterend voorbeeld van het samengaan van toerisme en innovatie,' zegt Geert Bourgeois. 'Ik hoop dat dit voorbeeld zo veel mogelijk navolging krijgt, want in de internationaal zeer concurrentiŽle toeristische sector kan je alleen door te innoveren je product nog versterken'.

Het project kostte Vlaanderen 273.000 euro, 3/4 van de totale kostprijs. Het resterende bedrag werd gefinancierd door de verschillende steden en de VRT.

In de testfase van het project - die vandaag start - zijn de eerste 25.000 verhalendownloads van iedere stad gratis. En geziek in Brugge draadloos internet binnenkort voor iedereen gratis wordt, verwacht toerismeschepen Jean Marie Bogaert bijzonder veel van de toepassing. Minpuntje: de software is voorlopig enkel in het Nederlands en Frans te verkrijgen...

(FN-Op Locatie)
Meer op www.storynations.com/default/content/story/id/142
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag