Nieuws uit de Brugse regio

Heilig-Bloedprocessie is immaterieel werelderfgoed


Audio Reportage

Heilig-Bloedprocessie is immaterieel werelderfgoed
Brugge, vrijdag 7/5/2010. De Heilig-Bloedprocessie is sinds gisterenavond 6 mei 2010 écht erkend als immaterieel werelderfgoed. In een bomvolle Gotische Zaal in het Stadhuis werd tijdens een Academische Zitting het UNESCO-certificaat overhandigd aan de Edele Confrérie van het Heilig Bloed, door Nic Vandermarliere, de vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering in Frankrijk. Verschillende sprekers verschaften daarbij meer informatie over het rijke verleden van de Heilig-Bloedprocessie enerzijds, en anderzijds over de kansen en mogelijkheden die deze prestigieuze erkenning biedt.

2 jaar

In 2008 werkten het Stadsbestuur Brugge en de Edele Confrérie van het Heilig Bloed een aanvraagdossier uit voor de opname van de Heilig-Bloedprocessie Brugge op UNESCO's representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Na een lange procedure werd op 30 september 2009 te Abu Dhabi de Heilig-Bloedprocessie van Brugge toegevoegd aan UNESCO's representatieve lijst. We mogen de processie sinds die dag dan ook immaterieel werelderfgoed noemen.

Immaterieel erfgoed?

Immaterieel erfgoed bestaat uit gebruiken, tradities of kennis waarvan gemeenschappen of groepen vinden dat ze deel uitmaken van hun cultureel erfgoed. Het dekt een brede waaier aan feesten, dansen, oude ambachten, sociale gebruiken, rituelen en natuurlijk ook processies.

Heilig-Bloedprocessie

Sinds het einde van de 13de eeuw is de Heilig-Bloedprocessie niet weg te denken uit de Brugse geschiedenis. Elk jaar opnieuw, los van enkele oorlogsjaren, trekt ze door het hart van Brugge. Zo groeide gedurende eeuwen een sterke verbondenheid van de Bruggeling met zijn processie, die zich uit in een uiterst trouw en divers deelnemerspubliek. 80 % van de 1700 deelnemers participeren jaarlijks. Het grootste deel hiervan is Bruggeling en wil via hun deelname de band met hun stad beklemtonen.

De Heilig-Bloedprocessie 2010 gaat dit jaar door op donderdag 13 mei 2010.

(FN-Meegedeeld-Erfgoedcel Brugge)
Meer over Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag