Nieuws uit de Brugse regio

Mark Van De Voorde: verslagen


Audio Reportage

Mark Van De Voorde: verslagen
Brugge, vrijdag 23/4/2010. De reacties op de verklaring over het seksueel misbruik en het ontslag van de Brugse bisschop Roger Vangheluwe blijven binnen komen.

Mark Van De Voorde, die tijdens de periode van de feiten de woordvoerder was van de bisschop van Brugge, was op het moment van de bekendmaking van de feiten in het Nederlandse Groningen, waar hij notabene een lezing hield over seksueel misbruik in de kerk. Hij reageert ronduit verslagen: "toen ik het nieuws voor het eerst hoorde, heb ik gedacht, wat heb ik mijn hele leven gedaan? Ik heb proberen aan te tonen in al mijn engagementen en geschriften, wat geloof kan betekenen als moreel baken in in turbulente tijd en mijn eerste reactie was van waar heb ik mij eigenlijk mee bezig gehouden... Achteraf kan ik dat natuurlijk wel plaatsen: mijn geloof hangt niet af van de kwaliteit van de bisschop die we toevallig hebben..."

"Voor ik bisschop was, en ook toen ik al bisschop was, heb ik iemand uit een bevriende omgeving seksueel misbruikt", aldus de bisschop in een verklaring die vanmiddag tijdens een persconferentie in Brussel werd voorgelezen door Peter Rossel, perschef van het bisdom Brugge, die om begrijpelijke redenen niet bereikbaar is voor commentaar.

De commissie voor klachten inzake seksueel misbruik in pastorale relaties was pas sinds 20 april op de hoogte van de feiten. De paus heeft het ontslag van bisschop Vangheluwe aanvaard.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer over Kinderen    Jongeren    Opinie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag