Economie

Groen: Brugge heeft bedrijventerreinen in overschot


Audio Reportage

Groen: Brugge heeft bedrijventerreinen in overschot
Brugge, woensdag 14/4/2010. Naar aanleiding van het recente interview met schepen Decleer in het Brugs Handelsblad, over de beschikbaarheid van bedrijventerreinen in Brugge, ging Groen! Brugge eens kijken op het terrein en de partij komt tot een heel andere conclusie dan de schepen, waarvan Sammy Roelant, de voorzitter van Groen! in Brugge stelt dat ze "niet het algemeen belang verdedigt dat je van een schepen zou mogen verwachten. We vragen ons af wat de agenda van schepen Decleer is als we haar gegoochel met cijfers lezen. De schepen wringt zich in alle mogelijke bochten om erop uit te komen dat de nood aan bedrijventerreinen in Brugge nijpend is en zo opnieuw open ruimte aan te snijden."

Onderzoek bewijst tegendeel

"Omdat we vinden dat een dergelijke mistspuiterij niet bij een democratisch en transparant bestuur hoort, zijn we zelf op onderzoek uitgetrokken en er ligt minstens 360 ha braakliggend terrein in industriegebied in Brugge: op de industrieterreinen van Blauwe Toren, Herderbrug en Oude Achterhaven ligt ca. 27 ha vrij. In de Achterhaven vinden wij 330 ha, de 'strategische reserve' niet eens meegerekend en in Ten Briele: 2,1 ha. Er zijn ook nog heel wat bedrijfsgebouwen en terreinen te koop: minstens 5,4 ha enkel al via immo's Dewaele en Centrobiz. Hierbij hebben we de kantoorruimte binnen deze industriezones nog niet eens meegerekend. Er zijn ook nog 3 ha aan bedrijfsgebouwen te huur n er is ook nog het Bedrijventerrein Militairdomein in Lissewege van 2 ha. dat nog leegstaat. En de voormalige Carcoke site, 18 ha in laatste fase van sanering, het militair domein in Achterhaven (3,5 ha) en met heel wat kantoorruimte en bedrijven die recent zijn leeggekomen door faillissement zoals Uco yarns (6 ha), Walleyn (3 ha) en Hal 4 van Philips zijn ook nog niet meegeteld."

Gegoochel

"Volgens schepen Decleer is vooral de nood aan niet-watergebonden KMO's acuut," stelt Roelant verder vast. "Waarom dan niet in plaats van de Spie en Blankenbergsesteenweg te ontwikkelen (samen 70 75 ha), het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Brugge rond een stuk van de Achterhaven en de Herdersbrug herbekijken en het mogelijk maken om ook als regionaal bedrijventerrein te laten functioneren. De herziene stukken in de Achterhaven zouden dan pas aangesneden kunnen worden nadat de bedrijventerreinen Herdersbrug, Oude Achterhaven, Blauwe Toren en Ten Briele volledig ingevuld zijn. Er wordt ook al te vaak kwistig omgesprongen met ruimte. Een frappant voorbeeld zijn de gigantische parkings voor wagen-overslag.Die nemen een gigantisch aandeel van het havengebied in terwijl men gemakkelijk in verschillende bouwlagen zou kunnen werken om zo oppervlakte te sparen."

Een beeld zegt vaak meer dan de cijfers van Decleer, daarom fotografeerde Groen! Brugge een aantal markante zaken en plaatste die op het internet (zie link hieronder).

(FN-Meegedeeld-Groen)

Meer op picasaweb.google.com/groenwestvlaanderen
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Ruimtelijke Ordening    Milieu    Politiek    Groen    Sammy Roelant    Lissewege    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag