Showbiz

Wordt moslimpunk de nieuwe rage?


Audio Reportage

Wordt moslimpunk de nieuwe rage?
Internationaal, woensdag 14/4/2010. De nieuwe trend voor 2010? Taqwacore, of simpelweg moslimpunk. Met hun controversiŽle muziekstijl proberen moslimjongeren gelovigen te choqueren. Dankzij met nummers als 'Wal-Qaeda Superstore' of 'Blow shit up' lukt dat ook aardig.

Taqwacore is een hersenspinsel van de Amerikaanse auteur Michael Muhammad Knight. Hij schreef in 2003 het boek 'The Taqwacores', een verhaal over een moslimpunkhuis in New York. Het boek had zoveel succes dat er een geheel nieuwe subcultuur uit ontstond. De aanhangers drukken via muziek uit hoe ze omgaan met de contradicties in hun leven. Dat heeft soms absurde nummers tot gevolg, zoals 'I love Osama Bin Laden' van Fedayeen. Een andere band die het leven zag The Kominas. "Ik had het boek gelezen en was er zo door aangegrepen dat ik met een aantal vrienden een Taqwacore-groep ben begonnen", vertelt Shajehan Khan, gitarist van The Kominas. "Taqwacore vult perfect aan wat we met onze muziek willen bereiken".

De groepen oogsten veel succes, maar krijgen ook veel kritiek van andere gelovigen te slikken. Sommigen vinden Taqwacore beledigend en zijn gechoqueerd door de songteksten. "Maar het is helemaal niet onze bedoeling om moslims te beledigen. Onze songs kunnen inderdaad choquerend overkomen. Dat mag, maar er zit geen verdere betekenis achter", legt Shajehan Khan uit. Hij ziet Taqwacore net als iets positiefs. 'Het brengt mensen samen, niet enkel moslims", vertelt Shajehan. Ter illustratie: de tweede gitarist van The Kominas is geen moslim, maar vindt zichzelf wel terug in de muziek van de band. "Voor ons is het ook niet belangrijk om enkel moslims in onze band te hebben. Taqwacore is meer dan moslim zijn."

De fans van The Kominas komen dan ook uit alle kringen. "Wij zien meisjes met hoofddoeken compleet los gaan op onze muziek, maar ook gewone Amerikaanse jongeren doe mee. Taqwacore gaat ook om nieuwe mensen leren kennen en mensen bij elkaar brengen", beschrijft Shajedan.

The Kominas beginnen deze zomer aan hun eerste Europese tour. "Voorlopig ligt er ťťn optreden vast, op Meltdown in Londen. Maar we gaan gewoon rondtoeren en zien waar we terechtkomen. We willen nieuwe bands leren kennen en Taqwacore bekender maken ", vertelt Shajehan. Hoe dat praktisch geregeld wordt? "We zullen proberen te overleven in ons busje en hopen dat iemand ons zijn douche leent." Of zijn band een stop maakt in BelgiŽ weet hij nog niet. "We willen zeker Zweden en Duitsland bezoeken, voor de rest trekken we rond. Maar overal waar we welkom zijn, willen we optreden."

Je kan alvast naar hen gaan kijken op Meltdown op 19 juni in Londen.

(© 2010 Ė StampMedia Ė Jasmin Paulussen)
Meer op www.taqwacore.com
Meer Showbiznieuws op de Showbiz pagina!

Meer over Literatuur    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag