Nieuws uit de Brugse regio

Journalisten eisen waarheid van Brugse politie


Audio Reportage

Journalisten eisen waarheid van Brugse politie
Brugge, vrijdag 5/3/2010. Naar aanleiding van de interventie in het Lappersfortbos zijn niet alleen heel wat Brugse burgers ontevreden over het verdwijnen van het bos. Ook nogal wat journalisten zijn ontevreden, omdat zij met de vinger worden gewezen over foutieve berichtgeving.

Verschillende kranten en andere media publiceerden met name een verklaring van de Brugse politiewoordvoerder Marc De Buyser, die voor het weekend op vraag van journalisten verklaarde dat "een snelle ontruiming helemaal niet aan de orde is". Die bewering moest uiteraard de bezetters op het verkeerde been zetten...

Zo een pertinente leugen mag echter niet uit de mond komen van een politiewoordvoerder, stelt Pol Deltour, nationaal secretaris Vlaamse Vereniging Van Journalisten: "Dit is iets wat niet kan. Het is onze eerste plicht als journalist om correcte berichtgeving te brengen... en als onze nieuwsbronnen dan zelf beginnen met valse informatie te geven, die wij dan overnemen omdat we die nieuwsbronnen vertrouwen, dan zijn we heel verkeerd bezig. Dus wat hier gebeurt is door de politie, kan absoluut niet. In het minst slechte geval had de politie gewoon niets moeten zeggen, maar valse informatie verspreiden is er heel ver over en daar zijn wij als Vlaamse Vereniging Van Journalisten, en dan druk ik echt de mening uit van alle journalisten, heel fel over ontgoocheld."

Iets gebroken tussen pers en politie

"Er wordt van zowel gerecht als justitie vaak aangedrongen op een goede verstandhouding met de pers, zodat we mekaar kunnen vertrouwen. Als men echt begint te liegen en valse informatie te verspreiden, legt dit een zware hypotheek op het vertrouwen dat moert bestaan en ik vindt eigenlijk dat ook het gerecht hier dan zijn verantwoordelijkheid eens moet nemen, want uiteindelijk zijn zij verantwoordelijk voor dit politiewerk," stelt Pol Deltour.

De Vlaamse Vereniging Van Journalisten zal de betrokken politiewoordvoerder Ún de korpschef van de Brugse politie aanschrijven over de kwestie.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer over Actie    Politie en Gerecht    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag