Nieuws uit de Brugse regio

Margaretha van Eyck 20 jaar jonger terug in Groeningemuseum


Audio Reportage

Margaretha van Eyck  20 jaar jonger terug in Groeningemuseum
Brugge, maandag 22/2/2010. Het Portret van Margaretha van Eyck, geschilderd door de Vlaamse primitief Jan van Eyck, is terug in het Groeningemuseum, nadat het onlangs in de National Gallery in Londen gerestaureerd werd. Het resultaat is verbluffend. Volgens Till Borchert, conservator van het Groeningemuseum, "ziet Margaretha van Eyck er zeker 20 jaar jonger uit", en dan heeft hij het niet over de oude verflaag, maar wel de figuur, die in de 19e eeuw wat klunzig werd geretoucheerd. Het onderliggende schilderij was nog mooier dan was verwacht. Morgen, 23 februari, zal het voor het eerst na de restauratie weer in het Groeningemuseum te zien zijn.

Zeer goed geconserveerd

Het schilderij was al sinds de 19de eeuw niet meer gerestaureerd. De vernis was vergeeld en oude retouches waren van kleur veranderd. Hierdoor was het schilderij niet meer goed leesbaar. Een deel van de schoonheid ging dus letterlijk achter een laag vuil schuil. Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Renaissance Faces' (National Gallery, Londen) werd het schilderij aldaar door restaurator Jill Dunkerton, in nauwe samenspraak met het Groeningemuseum, gerestaureerd. Nadat de vernis was verwijderd, werden ook de oude retouches weggenomen. Deze bleken vaak groter dan het verfverlies dat zij camoufleerden. Het schilderij bleek dan ook in betere staat dan gedacht. Het is zelfs één van de best bewaarde schilderijen uit deze periode. Deze nagenoeg perfecte staat wijst erop dat er door de eeuwen heen altijd goed voor Margaretha is gezorgd.

Intiem portret

Het portret behoort tot de kern van het oeuvre van Jan van Eyck en is daarmee één van de topstukken van het Groeningemuseum en Vlaanderen. Margaretha heeft veelvuldig voor Jan van Eyck, die eigenlijk vooral hooggeplaatste personen in de verf zette, kunnen poseren. Deze bijzondere ontstaanssituatie blijkt uit tal van prachtige details in het portret. Deze details maken dit werk tot een prachtig, intiem portret.

(FN-Op Locatie)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag