Nieuws uit de Brugse regio

Torhoutse Huis Bekaert wordt beschermd monument


Audio Reportage

Torhoutse Huis Bekaert wordt beschermd monument
Torhout, woensdag 17/2/2010. Het Huis Bekaert, de mouttoren en de pompen ter hoogte van Huis Bekaert en in de Nieuwstraat worden nu toch definitief beschermd. dat heeft de bevoegde minister, Geert Bourgeois, bekend gemaakt. De gebouwen waren twee jaar geleden nét niet afgebroken om plaats te maken voor kantoren.

Verdeelde reactie

De Torhoutse Open Vld, bij monde van gemeenteraadslid Pieter Debou, reageert tevreden op het besluit. De Open Vld'ers Pieter Debou, Elke Carette en toenmalig parlementslid Patrick De Klerck dienden in april 2008 een aanvraag tot bescherming in, toen bleek dat er plannen waren van het stadsbestuur om het Huis Bekaert van de hand te doen. In maart 2009 plaatste toenmalig minister Dirk Van Mechelen Huis Bekaert op de lijst van te beschermen monumenten. Pieter Debou : "het is dankzij de demarche van de liberalen dat we een stukje historiek van de sloop hebben kunnen redden. Er zomaar enkele kantoren in onderbrengen zoals de werkwinkel (VDAB, PWA en OCMW) is misschien voor een stuk een oplossing maar ik pleit toch voor meer creativiteit die rekening houdt met de historische waarde van het gebouw. Ook een deel van de toeristische dienst kan er in ondergebracht worden en een tentoonstellingsruimte in de mouttoren zijn mogelijkheden".

Het stadsbestuur van Torhout wenst voorlopig niet te reageren op het besluit, dat daar wellicht minder positief wordt ontvangen.

Geschiedenis

De oude brouwerswoning van de familie Bekaert werd in 1793-1795 gebouwd door J.B. Boutens toen hij de volledige brouwerij met mouttoren heropbouwde. In 1863 verkocht de familie Boutens de ouderlijke brouwerij aan Augustin Bekaert. De productie van voornamelijk bruinbier werd verdergezet tot in 1927. In dat jaar liet de familie de brouwerij in Torhout fusioneren met deze van Albert Bekaert in Kortrijk. De activiteit van de familie Bekaert in Torhout beperkte zich sindsdien voornamelijk tot bierdistributie. De bedrijfsgebouwen werden in 1989 aan de stad verkocht, dit nadat de oude herenwoning met uitzicht op de Markt al in 1978-1979 stadseigendom werd.

(FN-Meegedeeld-PD)
Meer over Politiek    Open VLD    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag