Cultuur en evenementen

BL!NDMAN en Huelgas: minder geslaagd huwelijk


Audio Reportage


Brugge, zaterdag 13/2/2010. Huelgas onder leiding van Paul Van Nevel, bekend van heel doordacht en hemels polyfoon koorwerk, ging vrijdagavond onder een grote publieke belangstelling, een huwelijk aan met het BL!NDMAN saxofoonkwartet, dat van bij de aanvang niet door iedereen gesmaakt werd.

Soms kan samensmelting van 2 muzikale stijlen verbluffende resultaten geven. In het geval van het concert op 12 februari, was de vereniging van de polyfonie en de saxofoon geen juiste keuze. Een koor dat middeleeuwse polyfonie ten gehore brengt heeft geen nood aan begeleiding van welke aard ook. Al is het koor nog zo goed en al hebben de instrumenten reeds bewezen hun nootje te kunnen staan: polyfonie moet polyfonie blijven zonder compromisen of toegevingen van welke aard dan ook. Aan de engelenstemmen van het koor is geen begeleiding goed genoeg. Aan de polyfone menselijke stem kan niks worden toegevoegd dat het meest eigen menselijke geluid kan vervolmaken. De saxofoon bracht helemaal geen meerwaarde aan de hemel se klanken.

Alleen waar de Huelgas en BL!NDMAN solo gingen, was het echt een zuiver concert, zonder concessies.

We hadden vooraf wel een gesprek met de spilfiguur van BL!NDMAN, Eric Sleichim, waarin hij zijn visie over de uitvoering weergeeft, een visie die niet de onze is...

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag