Economie

Ondernemers hebben vertrouwen in heropleving economie


Audio Reportage


Brugge, maandag 8/2/2010. De West-Vlaamse ondernemers blijven vol vertrouwen kijken naar de economische evolutie dit jaar. Dat blijkt altans uit de maandelijkse economische barometer van Voka West-Vlaanderen: "meer ondernemingen hebben een gevuld orderboek voor de komende maanden, er worden minder afvloeiingen verwacht en het aantal ondernemingen dat investeert, stijgt," zegt de directeur-generaal van werkgeversorganisatie Voka, Hans Maertens.

Twee op de drie West-Vlaamse ondernemingen hebben een gevuld orderboek voor de volgende drie maanden, zo blijkt uit de maandelijkse rondvraag van Voka West-Vlaanderen. "Dat is 3% meer dan vorige maand. Maar het zijn vooral de orders op korte termijn die momenteel voor drukte zorgen. Slechts één op de drie ondernemingen weet zich ook verzekerd van een voldoende gevuld orderboek tot eind 2010. Bij de helft van de bedrijven wordt de volledige capaciteit ingezet, wat iets minder is dan vorige maand. Maar de ondernemers blijven optimistisch: 40% van de ondervraagden verwacht in de eerste jaarhelft een heropleving in hun sector, een stijging met 7%, in vergelijking met eind december".

Het vertrouwen van de ondernemers wordt ook bevestigd uit hun investeringsplannen: 7 op de 10 ondernemingen plannen investeringen en gaan daar onverminderd mee voort. Dat is 6% meer dan vorige maand.
Minder afvloeiingen gepland

De tijdelijke werkloosheid daalt voor de tweede maand op rij. 40% van de bedrijfsleiders die deelnamen aan de rondvraag, doen er een beroep op. Dat is 5% minder dan eind december. Maar het aantal ondernemingen dat gebruikmaakt van alternatieve systemen, zoals tijdskrediet of de overbruggingspremie, stijgt evenredig, tot 29%.

Een positieve indicator is er wat betreft reorganisaties en afvloeiingen. Het aantal bedrijven dat een reorganisatie voorziet, blijft stabiel op 20%. Het aantal ondernemers dat verwacht te moeten overgaan tot afvloeiingen, daalt met 5%, tot 20%.

Werkgelegenheid

Voor de werkgelegenheid, zijn er nog positieve vooruitzichten. 46% van de ondervraagden heeft openstaande vacatures, of is van plan op korte termijn aan te werven. Dat is een status-quo in vergelijking met januari, toen er voor het eerst een teken was van beterschap op het vlak van vacatures.

(FN-Meegedeeld-VOKA)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Tewerkstelling    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag