Cultuur en evenementen

Domein Luc Brewaeys: 3 dagen lang in het Concertgebouw


Audio Reportage

Domein Luc Brewaeys: 3 dagen lang in het Concertgebouw
Brugge, vrijdag 15/1/2010. Drie dagen lang zwaaide Luc Brewaeys de scepter in het Concertgebouw in Brugge. De man die zich eerder deze week nog in het Vlaamse cultuurnieuws werkte, door de nominatie voor de Cultuurprijs Vlaanderen te weigeren, was wl heel tevreden en vereerd om eens drie dagen zijn ding te mogen doen in een cultuurtempel. Muziek die hij zelf mocht kiezen in een locatie waar hij zich helemaal in zijn nopjes voelt.

Het begon vrijdagavond met een naar schatting 150 toeschouwers in de grote zaal voor KWADRATUR #2/TRANSFO van Blindman. Een muzikaal totaalspektakel dat effectief de grenzen van het geluid aftast. Het eerste werk van Jonathan Harvey, waar klokkengelui een ruimtegevoel creerde in een pikzwarte ruimte. Een boeiende ervaring.

Zaterdag was het dan de beurt aan het Ictus ensemble met o.a. een wereldcreatie van Brewaeys: dubbelconcerto voor alt-/basfluit en hoorn. Brewaeys zag er na de voorstelling ontzettend opgetogen uit. Het werk van Tristan Murail, waar niet gebruikelijke instrumenten gecombineerd werden met het strijkkwartet bewerkte een ongewone ervaring bij het publiek.

Zondag begon de laatste dag van het Brewaeys-domein met een film waar we een 20 jaar jongere Brewaeys zien in gesprek met Fred Brouwers. Johan Huys ging daarna in gesprek met Brewaeys en Annalies Van Parijs, componist en oud-leerling van Brewaeys en docent piano aan het Brugse conservatorium. Het daarop aansluitende concert liet hedendaagse muziek horen op barokinstrumenten begeleid met live elektronica. Een boeiende combinatie.

Dat hedendaagse muziek niet door iedereen gesmaakt wordt, kunnen we wel stellen, maar de publieke belangstelling van het weekend lag eerder aan de magere kant.

(Patrick Pieters-Op Locatie/ afbeelding: Portrait (2006) by Savio Van Bavel)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag