Economie

Betaald draadloos internet in Brugge

Betaald draadloos internet in Brugge
Brugge, dinsdag 15/12/2009. Vandaag werd in Brugge "ZAPFI" boven de doopvont gehouden. Dit privé-initiatief werd genomen door de Bruggeling Gery Pollet, die als internet pionier zijn sporen reeds verdiend heeft met het opstarten van diverse internet bedrijven waaronder "United Callers", één van de eerste Online Internet aanbieders in ons land en "ITinera Services".

ZAPFI wil tegen Pasen 2010 de ganse Brugse binnenstad inclusief Zand- en Stationsbuurt van draadloze internet toegang op basis van de WIFI-standaard te voorzien. De uitbouw van het draadloze ZAPFI netwerk is inmiddels gestart. In een eerste fase plant ZAPFI een 50-tal WIFI antennes verdekt op te stellen op de daken van -bij voorkeur- horeca-gebouwen; het ganse grondgebied Brugge -inclusief Zeebrugge- zal in een tweede fase worden uitgerold.

Wat de snelheid en kwaliteit van de internet verbindingen wil ZAPFI een evenwaardige "surf-ervaring" als deze via kabel of ADSL aan kunnen bieden, tegen een merkelijk lagere prijs. Zo zal het goedkoopste ZAPFI internet abonnement slechts 10€ incl. per maand kosten. Met deze scherpe tarieven viseert ZAPFI niet enkel de lokale bevolking maar ook de vele -internationale- toeristen die Brugge bezoeken en vaak vragende partij zijn voor goedkope internet toegang via WIFI i.p.v. gebruik te maken van de te dure roaming tarieven van de mobiele operatoren. Bovendien zal alle lokale informatie (stadsportaal, musea, bioscoop, ...) voor iedereen die over een PC, laptop of smartphone met WIFI ondersteuning beschikt volledig gratis toegankelijk zijn.

Internet te duur

"De aanleiding om met ZAPFI te starten heeft alles te maken met de tè dure internet tarieven in België en het groeiende ongenoegen bij de bevolking voor de wijze waarop ze "gerold" worden door zowel de vaste als mobiele operatoren wat betreft internet toegang" stelt initiatiefnemer Gery Pollet. "Daarnaast kwam recent nieuwe WIFI technologie beschikbaar waarmee in stedelijke omgevingen, de bestaande vaste en mobiele internet aanbiedingen op zowel snelheid, kwaliteit en prijs te kloppen vallen."

Verwijzend naar de heisa rond WIFI en straling is Gery Pollet kort en bondig: "Momenteel staan in de Brugse binnenstad ongeveer 100 GSM antennes opgesteld die samen méér dan 3.000 Watt aan straling produceren. Bovendien worden er in elke stad nog continu GSM antennes bijgeplaatst. Met de verwachte explosie aan mobiel data-verkeer zal deze GSM-straling enkel maar toenemen ... tenzij men in stedelijke omgevingen kiest voor "hybride" oplossingen op basis van WIFI en GSM technologie. Zo zullen onze 50 WIFI antennes in totaal minder dan 5 Watt aan straling uitzenden. Over "groene technologie" gesproken!"

Piloot

Pollet wil in de loop van 2010 ook in andere Vlaamse steden van start gaan: "Het klopt inderdaad dat wij contact hebben met verschillende andere steden in Vlaanderen. Ook sluiten wij niet uit dat er gelijkaardige initiatieven als dat van ZAPFI binnenkort het levenslicht zullen zien. Welke wij voor alle duidelijkheid zullen toejuichen. Want het is inmiddels voor iedereen duidelijk dat een gebrek aan concurrentie ervoor zorgt dat de prijzen hoog blijven terwijl de innovatie hierdoor stagneert. En nieuwe, innovatieve, diensten zijn broodnodig wil Vlaanderen een rol van betekenis spelen in de kennis-economie van morgen" concludeert Gery Pollet.

(FN-Meegedeeld-Zapfi)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Horeca    Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag