Nieuws uit de Brugse regio

5 miljoenste bezoeker aan Belfort


Audio Reportage

5 miljoenste bezoeker aan Belfort
Brugge, maandag 7/12/2009. Zonet werd de vijf miljoenste bezoeker van het Belfort, sinds dat een deel van de Brugse musea werd in 1985, onthaald door Burgemeester Patrick Moenaert, Schepen van Cultuur en Onderwijs Yves Roose en de museumdirectie. De gelukkigen waren een zopas in Brugge gehuwd koppeltje, uit Picardië, Olivier en Hedwige Piton.

Symbool

Het Brugse belfort kende een zeer bewogen geschiedenis en trotseerde diverse branden maar nu is dit monument niet meer weg te denken uit de stad. De hallen onder de toren hadden een commerciële functie; in de verschillende zalen werden diverse ambachtsproducten verhandeld. Op de tweede verdieping - in de toren- was er een schatkamer en stadsarchief. De stedelijke privilegies en stadskeuren werden er bewaard. Vanop het balkon boven de toegangspoort werden vanaf de 14de eeuw alle reglementen afgeroepen. De toren zelf diende vooral als wachttoren voor het detecteren van brand in de stad en de beiaardklokken om ze te melden aan de bevolking. Al hadden de klokken nog andere functies zoals het aangeven van de werkuren - het was verboden om in het donker of halfduister te werken - het melden van feestelijkheden enz.

Het Belfort bepaalt heel sterk het stedelijke panorama, samen met de Sint-Salvatorskathedraal en de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Geen enkele van de drie valt weg te denken. Duizenden toeristen bezoeken jaarlijks dit monument dat sinds december 1999 op de werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen is.

Eén van de trekpleisters van Musea Brugge

Musea Brugge beheert zestien locaties waarvan het Bruggemuseum-Belfort tot de toppers behoort inzake bezoekcijfers, met een jaarlijks gemiddelde van 200.000. De toren en de hallen worden ook door heel wat journalisten en filmploegen bezocht en regelmatig maken ze deel uit van reportages of films. In de kaskraker 'In Bruges' is er zelfs een onvergetelijke Belfort-scène met een norse kassier en een hele lange maar spannende afdaalscène langs de 366 treden.

Het Franse echtpaar dat vandagg als 5 miljoenste door het poortje naar de toren ging, eigenlijk de vrouw, kreeg naast een reeks museumgadgets en -documentatie, een speciaal voor de gelegenheid gemaakt plaquette in chocolade cadeau, met de voorstelling van het Belfort. De creator van dit meesterwerkje is de ondertussen wereldwijd bekende chocolatier Dominique Persoone. Verder werd ook nog het boek 'Brugge in 't echt' geschonken met het bijhorende 3D-brilletje (het boek dat Brugge op een schitterende wijze ruimtelijk in 3D weergeeft). En uiteraard mochten zij gratis het Belfort beklimmen.

(FN-Op Locatie)
Meer over Literatuur    Politiek    Patrick Moenaert    Yves Roose    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag