Nieuws uit de Brugse regio

Provinciaal Archief krijgt kwaliteitslabel van Joke Schauvliege


Audio Reportage


Brugge, zondag 22/11/2009. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft aan het Provinciaal Archief West-Vlaanderen in Sint-Andries het kwaliteitslabel toegekend. Met het label erkent de Vlaamse overheid sinds 1996 de kwaliteitsvolle werking van musea.

Naar het voorbeeld van andere Europese landen bestaan er basisvoorwaarden waaraan een professioneel museum moet voldoen en voor het eerst konden naast musea ook culturele archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken een kwaliteitslabel aanvragen.

Volgens minister Schauvliege neemt het Provinciaal Archief haar verantwoordelijkheid als beheerder van het cultureel erfgoed bijzonder ernstig door zowel op het vlak van het verzamelen, behouden en beheren, onderzoeken en het beschikbaar stellen aan het publiek op een wetenschappelijk en methodologisch verantwoorde manier te werk te gaan.

Meer Mogelijkheden

Het label creŽert voor het archief extra mogelijkheden voor bruiklenen, collectiemobiliteit en informatie-uitwisseling. Er kunnen ook exta subsidies worden aangevraagd.

Keuze

In het voorjaar 2009 dienden 11 organisaties een aanvraag in voor een kwaliteitslabel. Vijf van hen krijgen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege het label: het Groentemuseum in Sint-Katelijne-Waver, Museum Rockoxhuis in Antwerpen, de Stedelijke Musea Sint-Niklaas, het Cultureel erfgoed Annuntiaten Heverlee en het Provinciaal Archief West-Vlaanderen.

Inclusief de vijf nieuwe toegekende kwaliteitslabels zijn er nu in totaal 69 erkende collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties, waarvan 9 culturele archiefinstellingen en 60 musea erkend. De Vlaamse Gemeenschap wil ze voortaan ook meer in in haar internationale netwerken betrekken.

(FN-Meegedeeld-Vlareg)
Meer over Sint-Andries    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag