Nieuws uit de Brugse regio

Europacollege krijgt restauratiepremie voor 3 miljoen euro


Audio Reportage


Brugge, woensdag 18/11/2009. Vlaams Minister Geert Bourgeois heeft een premie van 2.935.866,61 Ç euro toegekend voor de restauratie van het Europacollege in Brugge. "De restauratie van het vroegere Jezu´etencollege zal daardoor volledig kunnen worden afgewerkt. In de voorbije jaren werd reeds het voormalige kloostergebouw uit 1699-1701 gerestaureerd en ingericht, terwijl nu de overblijvende historische gebouwen aan de beurt zijn. Na de restauratie zullen de activiteiten van het Europacollege meer gecentraliseerd kunnen worden," zegt Bourgeois.

Historiek

Het Jezu´etencollege in Brugge ontstond in 1595 toen de Jezu´eten zich aan de Sint-Maartensplaats vestigden, aanvankelijk in bestaande gebouwen, maar geleidelijk aan ook in nieuwe gebouwen die zij optrokken in het bouwblok gelegen tussen Verversdijk, Kandelaarstraat, Boomgaardstraat en Hoornstraat. Na de afschaffing van de orde in 1773 werd de kloostersite aangeslagen en in delen verkocht. Sindsdien werden de panden gebruikt als kazerne, stedelijk museum en school.

Na het vertrek van de Rijksmiddenschool in 1990 wordt de site verkocht aan het Europacollege dat er begint met de uitbouw van een campus waarin kantoren, klaslokalen en auditoria worden ingebracht .

In deze laatste fase worden vier panden van het geheel gerestaureerd.

Het oudste gebouw is de Sodaliteit uit 1607-1610 waarin op het gelijkvloers vijf klaslokalen waren ingebracht, terwijl de bovenverdieping was ingericht als ÚÚn grote aula of theaterzaal.

Bij de restauratie zal ernaar gestreefd worden alle latere ingrepen en verbouwingen, die grotendeels als verminkingen van het oorspronkelijke gebouw kunnen worden beschouwd, ongedaan te maken, en de oorspronkelijke toestand van dit uitzonderlijke gebouw te herstellen.

Een tweede gebouw is een kleine portierswoning uit 1851, die voor kantoren wordt ingericht.

Daarnaast is er ook een schoolgebouw uit 1865 in een sobere neostijl die de architectuur van de Sodaliteit weerspiegelt.

Een laatste bouwonderdeel dat wordt gerestaureerd is de zogenaamde Poort van Monserrat, een midden-16de-eeuwse poorttravee in renaissancestijl die afkomstig is van een nabijgelegen huis dat in 1870 werd gesloopt.

(FN-Meegedeeld-GB)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag