Nieuws uit de Brugse regio

Bourgeois schrapt declassering koetshuis Oud Sint-Jan


Audio Reportage

Bourgeois schrapt declassering koetshuis Oud Sint-Jan
Brugge, woensdag 18/11/2009. Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft de declassering van het koetshuis van het Sint-Janshospitaal teruggedraaid. Daarmee behoudt het vroegere 19de eeuwse hospitaal met het koetshuis en de omgeving het statuut van beschermd monument. Die bescherming dateerde uit 1942, maar de site verloederde tot een braakliggend terrein, dat al jaren gebruikt wordt als parking en omdat men daar het "Museum of History" (MOH) wilde bouwen, werd de bescherming opgegeven.

Op 23 november 2007 was een ministerieel besluit genomen tot declassering van de huidige parkeerzone en het koetshuis in de buurt van het oude hospitaal. Dit werd echter aangevochten door de Commissie Monumenten en Landschappen. Op 9 oktober 2008 schorste de Raad van State het besluit tot declassering al, na klacht van de omwonenden, en op 23 februari 2009 volgde een nieuw "gemotiveerd" ministerieel besluit tot declassering, dat door de Raad van State op 16 oktober 2009 weer werd geschrapt. Het privéconsortium had ondertussen al beslist om het Museum of History op de Markt te realiseren.

Minister Bourgeois: "gezien de tweede uitspraak van de Raad van State heeft het geen zin dit dossier verder te zetten. Bovendien heeft het Museum of History nu plannen op een andere plaats in de binnenstad."

(FN-Meegedeeld-GB / Foto: Erf-goed.be Willy Vereenooghe)
Meer over Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag