Nieuws uit de Brugse regio

Klooster Rode Nonnen wordt beschermd


Audio Reportage

Klooster Rode Nonnen wordt beschermd
Brugge, woensdag 18/11/2009. Het klooster van de Zusters Redemptoristinnen, beter bekend als de Rode Nonnen, wordt gedeeltelijk beschermd. Minister van Onroerend Erfgoed Bourgeois keurde de voorlopige bescherming vandaag goed. In principe volgt, na openbaar onderzoek, binnen het jaar de definitieve bescherming. Een en ander betekent dat de slopingsplannen die het Brugse stadsbestuur al principieel had goedgekeurd niet door gaan.

Enkele maanden geleden was er nogal wat protest van een groep van dertien verenigingen tegen de plannen. Ze trokken gezamenlijk aan de noodrem, om de bouw van een ondergrondse parking en 80 appartementen op de site en vroegen aan de Vlaamse regering om de site te beschermen, om te voorkomen dat de stad de site zou verkwanselen. Die oproep is in Brussel aanhoord.

Geschiedenis

De kerk van de Redemptoristinnen dateert uit 1844 en werd ontworpen door de redemptorist en architect René Duvivier (1801-1858). Het is een zeldzaam en uitzonderlijk waardevol voorbeeld van de vroege neogotiek. Inwendig is de kerk vrijwel intact. Het imposante kloostergebouw dat aan de kerk paalt werd op hetzelfde tijdstip gebouwd. De veel recentere gevelsteen doet geen recht aan het achterliggende classicistische gebouw. Baron Andries Van den Abeele, de woordvoerder van de actiegroepen, voelde "razernij opwellen bij het idee dat dit zou komen te verdwijnen."

Bescherming

De bescherming is wel maar gedeeltelijk: er mag niet geraakt worden aan de kerk in de Katelijnestraat noch aan de muur aan de zijde van Visspaanstraat. Het vroegere kloostergebouw mag binnenin worden gesloopt, maar wordt wel beschermd als stadsgezicht. De vleugel in de tuin, haaks ingeplant op de wasserijvleugel, de vleugel aan de zijde van de Katelijnestraat en de woningen aan de zijde van de Katelijnestraat worden niet beschermd.

De projectontwikkelaar, die voor zijn plannen de uitdrukkelijke steun genoot van schepen voor ruimtelijke ordening Mercedes Van Volcem (Open VLD), wou alles slopen, behalve de kerk, om op de site 80 appartementen te bouwen en een ondergrondse parking aan te leggen. Hij zal zijn plannen nu grondig moeten aanpassen of laten varen.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer over Ruimtelijke Ordening    Politiek    Open VLD    Mercedes Van Volcem    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag