Nieuws uit de Brugse regio

Liber Trotula digitaal ontsloten


Audio Reportage

Liber Trotula digitaal ontsloten
Brugge, donderdag 12/11/2009. Vanaf vandaag is het "Liber Trotula" volledig digitaal te raadplegen die het internet. Het gaat om een 15de-eeuws handschrift over vrouwengeneeskunde en hygiŽne in de middeleeuwen, waarvan de naam verwijst naar Trota, een 12de-eeuwse vrouwelijke arts uit Zuid-ItaliŽ. Volgens Orlanda Lie, sinds 1976 verbonden aan de Universiteit Utrecht als hoogleraar Middeleeuwse Cultuur, gaat het om een zeer belangrijk werk want er bestaan maar drie Middelnederlandse vertalingen van uit die tijd. Mevrouw Lie, die Middeleeuwse Studies studeerde aan de University of California in Berkeley, was bij haar studie van de tekst duidelijk onder de indruk van de kwaliteit van de vertaling, waarvan de auteur overigens niet bekend is.

De tekst, die ook zeer ruim van afbeeldingen is voorzien, neemt de vrouwengeneeskunde au sťrieux en besteedt aandacht aan de fysiologie van de vrouw, de menstruatie(problemen), hygiŽne en gynaecologische aandoeningen. In de late middeleeuwen veroverde het van oorsprong Latijns handboek Europa in verschillende bewerkingen en vertalingen. Het kleine manuscript in de collectie De Meyer in de Brugse stadsbibliotheek bevat een volkstalige bewerking, waarvan nog twee andere getuigen bekend zijn: in Koninklijke Bibliotheek Kopenhagen en in de Staats- und Universitštsbibliothek Hamburg. Het werd geschreven op papier. Analyse van de taal en van het watermerk in het papier laat vermoeden dat het Trotulahandschriftje van De Meyer omstreeks het midden van de 15de tot stand kwam in westelijk Vlaanderen.

De laatste jaren kreeg deze tekst vernieuwde aandacht van onderzoekers als Ann Delva, Monica Green en Orlanda Lie. Het handschrift is nu dus volledig gedigitaliseerd en is op op www.historischebronnenbrugge.be voorzien van een handige transcriptie en toelichting via duidingsartikels.

(FN-Op Locatie)
Meer op www.historischebronnenbrugge.be
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag