Nieuws uit de Brugse regio

Campagne tegen gezinsgeweld


Audio Reportage

Campagne tegen gezinsgeweld
Brugge, zaterdag 24/10/2009. Deze morgen hield de progressieve vrouwenbeweging Zij-Kant actie tegen gezingsgeweld op het Zand. "Het gezinsgeweld blijft, omdat het zich meestal afspeelt achter de gevels, vaak verborgen en met de campagne 'Binnen zonder kloppen' willen wij het geweld in huis naar buiten brengen en een halt toeroepen. Thuis moet het veilig zijn, niet gevaarlijk," zegt Truus Barremaecker, educatief medewerkster van VIVA-SVV.

De cijfers zijn overweldigend: ťťn op vijf vrouwen in ons land te maken met geweld door haar partner of gezinsleden. Dat is veel, tť veel. In West-Vlaanderen waren er in 2008 maar 1505 aangiften. Drie keer meer aangiften dan in 2000 lijkt een positieve tendens maar de overgrote meerderheid van gevallen wordt dus nog altijd niet aangegeven en driekwart van de gevallen werd uiteindelijk geseponeerd, vaak omdat het slachtoffer onder druk de aangifte intrekt, zegt Truus Barremaecker.

Gezinsgeweld komt overigens voor in alle sociale lagen van de bevolking, bij alle leeftijdscategorieŽn en in alle relatievormen. Zowel mannen als vrouwen kunnen dader en/of slachtoffer zijn van partnergeweld, al worden toch vooral vrouwen getroffen.

Kinderen

"Kinderen die getuige zijn van gezinsgeweld hebben ook nood aan speciale begeleiding," zegt Truus.

Hulp

Neem huiselijk geweld contact op met een luisterlijn, zoals Tele-onthaal (telefoonnummer 106) of zoek eventueel professionele hulp. Hulpadressen vind je op www.horenzienenpraten.be.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer op www.horenzienenpraten.be
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag