Nieuws uit de Brugse regio

Nieuw centrum voor mensen met NAH geopend


Audio Reportage


Brugge, zaterdag 17/10/2009. Langs de Potterierein in Bruge is De Nieuwe Notelaar, centrum voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel, geopend. Het OCMW en de Vereniging Ons Huis, richt zich op mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH).

Hier worden mensen opgevangen die een gewoon leven hebben geleid en uitgebouwd tot ze plots door een traumatische gebeurtenis, zoals een hersenbloeding, een verkeersongeval of een arbeidsongeval, en daarnij onherstelbare schade aan de hersenen hebben opgelopen, waardoor ze hun vroegere leven niet op dezelfde wijze kunnen verder zetten. We hebben het over mensen die brutaal teruggeslagen zijn, die na het eerste zware letsel en een periode van coma wel gedeeltelijk zijn hersteld, maar niet meer kunnen functioneren zoals weleer en die blijvend op ondersteuning en begeleiding zijn aangewezen,' zegt OCMW voorzitter Frank Vandevoorde.

De verhuis van het oude gebouw 'Ter Duinen ' naar 'De nieuwe notelaar' betekent een hele verbetering: eerst en vooral is er veel meer ruimte, waardoor nu 12 mensen permanent kunnen ondergebracht worden in individuele kamers met een grootte van ongeveer 25m2. Dar waren er vroeger maar 8. Ook de burelen voor de personeelsleden en lokalen voor dagbesteding, waar de dagbesteding wordt georganiseerd niet enkel voor de tehuisbewoners, maar ook voor de dagcentrumdeelnemers zijn ruimer, waardoor ook 2 extra voltijdse personeelsplaatsen zijn ontstaan, en waardoor er in de dagcentrumformule mogelijkheid is om 12 voltijdse deelnemers op te vangen, maar dit kunnen evengoed 24 of meer deeltijdse deelnemers zijn.

Frank Vandevoorde hoopt in de komende jaren nog ruimere mogelijkheden te kunnen voorzien, voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel, maar dit gebouw heeft 10 jaar lobbywerk en bouw gekost...

(EC/FN-Op Locatie)
Meer over Frank Vandevoorde    Sociaal    Zorg    Verenigingen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag