Nieuws uit de Brugse regio

UNIZO wil betalend parkeren in Brugge beperken tot 19h


Audio Reportage

UNIZO wil betalend parkeren in Brugge beperken tot 19h
Brugge, donderdag 15/10/2009. UNIZO stelt voor om het systeem van effectieve parkeerduur, vergelijkbaar met het SMS parkeren, ook toe te passen in de ondergrondse parkings. UNIZO pleit ook voor extra en beter aangeduide parkeerruimte in het stadscentrum, ook voor fietsers. Het busverkeer door het centrum moet bovendien worden verminderd en efficiënter worden. Daarnaast moet het betalend parkeren beperkt worden tot 19h en moet je tot een half uur gratis kunnen parkeren. UNIZO wil haar voorstellen bespreken met de bevoegde diensten van de Stad Brugge.

Bloemetjes

Deze middag werd de uitvoerder van de 100.000ste sms-parkeeractie in de bloemetjes gezet door Burgemeester Patrick Moenaert (CD&V). Er werd daarbij een stand van zaken opgemaakt exact één jaar na de invoering van het sms-parkeren. Met haar voorstellen reageert UNIZO op de evaluatie evaluatie van het eerste jaar SMS parkeren en van het parkeerbeleid in Brugge.

Een parkeerticket per sms betalen is handig: geen muntstukken meer nodig en men betaalt alleen de effectieve parkeertijd. Ook UNIZO was indertijd gewonnen voor het systeem. UNIZO pleit er daarom voor om het systeem uit te breiden naar de ondergrondse parkeergarages. Nu betaalt men daar altijd teveel want parkeertijd wordt er per uur berekend. Dit schrikt volgens UNIZO vele potentiële gebruikers van ondergrondse parkings af. De Stad zou dit bij de toekenning van nieuwe concessies perfect kunnen opleggen en daardoor het gebruik van die parkings ook effectief stimuleren.

Halfuur gratis?

UNIZO evalueert het betalend parkeren tot 21 uur in West-Brugge als zeer negatief. Daarmee lijkt men eerder bezoekers af te stoten dan aan te trekken. Vaak zijn mensen al vroeger in de stad, bijvoorbeeld voor culturele voorstellingen, ontspanning of voor café – of restaurantbezoek. Ook deze activiteiten doen een stad leven en versterken de sociale cohesie. Het zou dan ook beter zijn om het betalend bovengronds parkeren om 19 uur af te sluiten. UNIZO pleit bovendien voor het uitbreiden van het gratis kwartier tot een gratis halfuur. In hoofdstraten zouden parkeermeters zelfs kunnen verdwijnen door het parkeren tot een half uur te beperken, en de blauwe kaart in te voeren, zegt UNIZO.

(FN-Meegedeeld-UNIZO)
Meer over Politiek    CD&V    Patrick Moenaert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag