Cultuur en evenementen

Een mooie dag voor het Concertgebouw met open deuren


Audio Reportage


Brugge, zondag 11/10/2009. Zondag was er de jaarlijkse opendeurdag van het Concertgebouw. We hebben het aantal bezoekers niet kunnen tellen, maar uit de paar reacties die we hebben kunnen sprokkelen in de loop van de dag, konden we horen dat het gebouw wordt aanvaard. Hier en daar is er wel iets dat minder goed ligt, maar is dat niet in de beste huishoudens ook het geval

De opendeurdag viel samen met de dag van de architectuur. Een goede reden om architect Paul Robbrecht in het Concertgebouw zijn ideeën te laten uitleggen.

Naast de rondleiding waar het publiek tot in de ingewanden van het gebouw werd gevoerd, was er ook de Vlaamse componist Frank Nuyts wiens vierde ,vijfde en zesde pianosonate in Studio 1 werden vertolkt door respectievelijk Elisa Medinilla, Marc Masson en Benjamin Van Esser. De drie recitals werden druk bijgewoond, hoewel wij alleen de uitvoering gehoord hebben van de zesde sonate door Benjamin Van Esser. Hetzelfde werk was in onze stad reeds te horen in de orgelzaal van het Conservatorium op 3 oktober maar dan wel in een uitvoering van Marc Masson. Niettegenstaande het hier om de zelfde partituur ging, hoorde je in de uitvoering een andere aanpak: Masson was eerder melancholisch, daar waar Van Esser explosief was. Die zesde sonate is trouwens opgedragen aan Johan Huys.

Om de dag af te sluiten, kregen we een bruisende Brahmsvertolking door Tetra Lyre, een kwartet opgebouwd rond pianist Jan Michiels.
Tweehandig en vierhandig pianowerk van Michiels en zijn vrouw Inge Spinet kon je horen voor de pauze. Het tweede pianokwartet werd op een verbluffende manier gespeeld door Jan Michiels op de piano, Nana Kawamura op de viool, Tony Nys op de altviool en Geert De Bièvre op cello. Zij lieten nog maar eens horen dat kamermuziek muziek in de overtreffende trap is.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag