Nieuws uit de Brugse regio

Brugse MUG dienst is 40


Audio Reportage


Brugge, maandag 12/10/2009. Het is precies 40 jaar geleden dat in Brugge de eerste MUG-dienst (Medische Urgentie Groep) in ons land van start ging in het Sint-Jansziekenhuis. Het was toen niet wat we nu op de weg en in de lucht zien. Geen dokters met hoog-technologische snufjes in snelle voertuigen, laat staan heli-hulp.

René Tytgat, die destijds directeur van de prille dienst dienst spoedgevallen werd en daar tot 2003 aanbleef, herinnert zich nog de eerste gesponsorde Volkwagen Kever: ook met toptechnologie, want er zaten toen al veiligheidsgordels in. En dat was het zo'n beetje. De artsen konden ambulanciers van de Brugse brandweer in 1969 bijstaan in de meest levensbedreigende gevallen, maar zelfs dat was in die tijd revolutionair. In 1974 kwam er dan radiocommunicatie tussen de dokters en de ambulance.

Hoe eigenaardig het ook moge klinken, volgens Tytgat geloven 'de overheden in Brussel nog altijd niet in het nut van de Medische Urgentiedienst. Vandaar dat nu nog steeds bijvoorbeeld de helikopter, die nodig is om moeilijk bereikbare plekken snel genoeg te bereiken, er alleen komt dank zijn sponsoring van gemeentebesturen, de provincie en privé sponsors.'

(EC-Eigen Berichtgeving)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag