Nieuws uit de Brugse regio

Rekenhof: Vlaamse steun aan steden misbruikt


Audio Reportage

Rekenhof: Vlaamse steun aan steden misbruikt
Brugge, woensdag 7/10/2009. In een uitermate kritisch rapport klaagt het Rekenhof het gebrek aan transparantie aan bij de verdeling van Vlaamse belastingscenten aan 14 Vlaamse steden. Jaarlijks geeft Vlaanderen 115 miljoen euro aan steden, maar waarom de ene stad zoveel minder krijgt dan de andere is volgens het hof bijzonder onduidelijk. Het Stedenfonds moet officieel de leefbaarheid verhogen om de stadsvlucht tegen te gaan, maar dat blijkt niet echt uit hoe het geld wordt verdeeld en besteed. Het Rekenhof heeft het Vlaams Parlement aanbevolen de materie her te bekijken.

Inhoud

Steden mogen het Fonds alléén gebruiken om 'verhoging van de leefbaarheid' en 'verhoging van het democratisch draagvlak' te verwezenlijken, maar in de praktijk wordt zowat elk project goedgekeurd. In Brugge bijvoorbeeld wordt het nieuwe Villa Bota programma ermee betaald: jongeren een plek buiten de school bieden om 's middags hun boterhammen op te eten. Dat sommige scholen van het secundair onderwijs hun leerlingen expliciet verbieden er gebruik van te maken, spreekt op zich al boekdelen over hoe de 'verhoging van de leefbaarheid' er in de hand wordt gewerkt. Het vervalsen van de concurrentiestrijd in de nu al precaire Brugse lokale omroepwereld, met een door het Stedenfonds gespijsd 'jongerenradiostation' dat in de praktijk gerund wordt door een Brugse stadsdienst, iets wat door de Vlaamse mediawetgeving uitdrukkelijk verboden is, valt waarschijnlijk onder 'verhoging van het democratisch draagvlak'.

Pot verdelen

Het Rekenhof heeft ook veel vragen over waarom weke stad hoeveel krijgt. Gelijkaardige steden krijgen ver uiteenlopende bedragen en kleinere steden (zoals Oostende) krijgt bijvoorbeeld aanzienlijk meer dan grotere steden zoals Brugge.

(FN-Eigen Berichtgeving-Meegedeeld-Rekenhof)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag