Nieuws uit de Brugse regio

Bruggeplus haalt grote Europese subsidies binnen


Audio Reportage

Bruggeplus haalt grote Europese subsidies binnen
Brugge, vrijdag 2/10/2009. Brugge Plus, de vzw die o.m. culturele openluchtevenementen organiseert, gaat intensief samenwerken met Le Channel, een soortgelijke organisatie uit Calais, om straattheaterproducties, culturele wijkwerking en vuurinstallaties op te zetten en heeft daarvoor, samen met de Franse partner, 620.000 euro aan Europese subsidie uit het Interreg-programma losgekregen.

Burgemeester Patrick Moenaert, de voorzitter van Brugge Plus vzw, is bijzonder opgetogen met de samenwerking met Calais en de behaalde Europese subsidie. "Brugge Plus heeft ondertussen haar sporen verdiend in het organiseren van openluchtevenementen. Ik denk dan aan de succesvolle circusactiviteiten in de Brugse wijken deze zomer, de films op het strand in Zeebrugge, het Lichtfeest in Lissewege maar ook aan de Winterse sfeeravonden. Deze subsidie van 620.000 € is dan ook belangrijk voor de werking van Brugge Plus. Daarenboven is het ook een mooie internationale appreciatie van onze circus- en straattheaterwerking, die we zowel in onze randgemeenten als in de binnenstad organiseren."

Straattheater in de winter

Le Channel organiseert in Calais en organiseert net als Brugge Plus hier een winterfestival waar straattheater en vuur centraal staan. Filip Strobbe: "Het samenwerken biedt enorm veel mogelijkheden om producties, knowhow, mensen en ervaringen uit te wisselen. Bovendien concentreren we ons ook voor een groot stuk op het programmeren van acts tijden de wintermaanden, wat uiteraard nieuw is. Meestal linken mensen straattheater met zomerfestivals maar wij willen gaan voor producties die kunnen plaatsvinden in de wintermaanden. Onze aandacht gaat dan ook vooral uit naar het creëren van producties die in het winterseizoen kunnen plaatsvinden. We merken uit de bezoekersaantallen van onze "Brrr.ugge, winterse sfeeravonden" dat er wel degelijk nood is aan dergelijke laagdrempelige en gratis initiatieven. Le Channel is een zeer waardevolle partner omdat zij in Calais ook over de nodige repetitieruimte en logiesvoorzieningen beschikken", aldus Filip Strobbe. We zullen ook samenwerken met Mira Miro, het vroegere Internationaal Straattheaterfestival vzw (ISTF) en François Delarozière van compagnie La Machine, de organisatie die ook nauw betrokken was bij de creatie van de 'Olifant' waarmee Royal de luxe naar Antwerpen kwam in 2006.

Vuurinstallaties

Beide organisaties zullen samen ook nieuwe en herbruikbare vuurinstallaties creëren, met een polyvalent team bestaande uit beeldende kunstenaars, studenten en technici. De vuurinstallaties zullen ingezet worden tijdens de "Brrr…ugge, winterse sfeeravonden" van Brugge Plus en "Feux d'hiver" van Le Channel.

Daarnaast worden ook andere projecten gezamenlijk uitgewerkt op het gebied van culturele wijkwerking en educatie.

Brulais

Een eerste concrete realisatie van het interregproject tussen Brugge Plus en Le Channel dat onder de noemer "Brulais" werkt, is een busreis die Brugge Plus organiseert op 28 december naar het winterfestival Feux d'hiver in Le Channel. "We vinden het belangrijk dat Bruggelingen kennis maken met Le Channel en de afstand tussen beide steden ook korter wordt. Psychologisch dan, want de afstand Brugge - Calais is niet veel groter dan Brugge - Brussel maar lijkt voor heel wat mensen te ver om cultuur te gaan opsnuiven", aldus Filip Strobbe.

(FN-Meegedeeld-Bruggeplus)
Meer over Politiek    Patrick Moenaert    Zeebrugge    Lissewege    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag