Nieuws uit de Brugse regio

Medisch-historisch patrimonium moet behouden blijven


Audio Reportage

Medisch-historisch patrimonium moet behouden blijven
Brugge, dinsdag 15/9/2009. De werkgroep Montanus zegt dat het vijf voor twaalf is van een belangrijk deel van het Brugs medisch-historisch patrimonium. De slopershamer zal zeer binnenkort toeslaan bij twee voormalige zorginstellingen, vreest dr. William De Groote, voorzitter van de werkgroep Montanus.

Chirurgische kliniek Saint-Clément

"De voormalige chirurgische kliniek Saint-Clément in het Verbrand Nieuwland is de oudste chirurgische privé-kliniek in onze stad, opgericht in 1903 door Leo Verhoef. In het nieuwbouwproject van brouwerij "De Gouden Boom" dreigt nu de gevel afgebroken te worden. Wij menen dat deze gevel nochtans perfect geïntegreerd zou kunnen worden in het nieuwe project. De medische wandeling langs de verdwenen klinieken zou met het verdwijnen van Saint-Clément meteen ook zijn ziel verliezen," zegt dr. De Groote.

Krijgsgasthuis

"Ook het oude Krijgsgasthuis in de Peterseliestraat dreigt te moeten verdwijnen. Wij menen dat deze unieke site een ideale plaats vormt voor een hedendaags woonproject maar de gevels kant Peterseliestraat moeten zeker bewaard worden. Dit ziekenhuis is samen met het Krijgsgasthuis in de Ganzenstraat en de Apostolinnenkazerne de laatste getuige van de militaire ziekenhuisgeschiedenis in Brugge," weet dr. William De Groote.

Belang

"Brugge heeft wellicht het mooiste stenen medisch-historisch patrimonium in de wereld: naast ons middeleeuws ziekenhuispatrimonium beschikken wij ook over talrijke restanten van de typische privé-klinieken en een uniek militair ziekenhuispatrimonium, dat niet verloren mag gaan wolgens de Wergroep Montanus."

(EC-Op Locatie)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag