Nieuws uit de Brugse regio

Tentoonstelling: De uitvinding van Brugge. De stad van Delacenserie


Audio Reportage

Tentoonstelling: De uitvinding van Brugge. De stad van Delacenserie
Brugge, donderdag 10/9/2009. Vanavond is in het Gruuthusemuseum de tentoonstelling "De uitvinding van Brugge. De stad van Delacenserie" geopend.

Slechte timing

De expositie over de ingrijpende architecturale facelift die de stad in de 19de eeuw onderging, kon op geen controversieler moment georganiseerd worden: veel van de gebouwen uit de 19e eeuw zijn momenteel immers aan het verdwijnen. Voor het Rode Nonnen klooster en een voormalig Rijkswachtgebouw aan de Predikherenrei liggen de sloopvergunningen klaar. Een kazerne en een deel van het Oud Sint Jan zullen wellicht vrij binnenkort volgen. Het stadsbestuur wil enerzijds klaarblijkelijk het 19e eeuwe verleden van Brugge met de grond gelijk maken en anderzijds met de tentoonstelling over datzelfde verleden toeristen aantrekken. Volgens Andries Vandenabeele een ongepaste aanpak.

Louis Delacenserie en Brugge

Als Brugge momenteel geldt als één van de mooiste steden van Europa, is dat niet alleen omwille van slechts een beperkt aantal middeleeuwse herinneringen , want het Brugse stadsbeeld is immers grotendeels een creatie uit het einde van de 19de eeuw. De uitvinder van het toeristische Brugge was Louis Delacenserie.

Honderd jaar na de sterfdatum van deze voormalige stadsarchitect, toont de tentoonstelling een aantal van zijn bouwkundige verwezenlijkingen.

Delacenserie realiseerde ondermeer het Provinciaal Hof op de Markt, de Normaalschool in de Vlamingstraat, de Minnewaterkliniek, enz. Hij deed ook "kunstige restauraties" van het Gruuthusepaleis, het huis de Roode Steen op het Jan van Eyckplein, de Gotische Zaal van het Stadhuis, de Heilig Bloedkapel, de Stadshallen en zoveel meer.

(FN-Op Locatie)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag