Sportnieuws uit de regio

Joseph Akpala: topscorer worden is niet mijn ambitie, wel goed spelen


Audio Reportage

Joseph Akpala: topscorer worden is niet mijn ambitie, wel goed spelen
Brugge, woensdag 2/9/2009. Joseph Akpala, de 23-jarige Nigeriaanse spits van Club, is een goed seizoen gestart. Zoveel is duidelijk. Tot hiertoe scoorde hij, Europese wedstrijden inbegrepen, 5 keer. Statistisch een stuk beter dan vorig jaar. Maar hij laat zich niet opjutten: Als we hem vragen of hij zal winnen van Milan Jovanovic in de topscorercomptetitie, maakt hij onmiddellijk duidelijk dat dat niet zijn ambitie is, "wel goed spelen en zich op zichzelf concentreren. Als ik het goed doe is het aan de anderen zich op mij te focussen. Ik wil wel winnen, maar ik hou me daar niet mee bezig. Als ik uiteindelijk zo blijken te winnen: leuk, maar als het niet zo is: voor mij is belangrijk hoe ik mij voel over mijn spel en mijn seizoen."

Poznan of Derby

En welke partij was de moeilijkste: Poznan of de derby tegen Cercle? "Het zijn twee totaal verschillende categorieŽn: tegen Poznan moesten we na de uitnederlaag zeker winnen of het Europese avontuur waar we allen voor gingen was uit. Hun stugge verdediging maakte het nog moeilijker. We zijn helemaal tot het uiterste gegaan en we moeten dankbaar zijn dat we uiteindelijk wonnen. Tegen Cercle kregen we in 10 minuten al 2 goals tegen, waardoor we hard moesten vechten om terug te keren en uiteindelijk nog de overwinning te pakken. Maar Poznan was zeker de meest sensationele partij," zegt Akpala.

Penalty

"Ik hou niet van penalty shootouts. Ik herinner mij nog van toen ik een kind was dat ik op TV de nationale ploeg in een shootout op TV zag en ik kon mijn voeten zelfs niet op de grond houden van de zenuwen. Als speler moet je penalties leren trappen maar het is niet mijn ding."

Laat scoren

"Het belangrijkste is uiteraard te scoren in elke match en laat scoren kost misschien ook wel meer energie, maar momenteel lijkt het erop dat de steeds later in de wedstrijd meer vertrouwen krijgen en daardoor later scoren," stelt de Nigeriaanse spits vast.

Kouemaha

Het feit dat de nieuwste Club aanwinst, Kouemaha, ook uit Afrika komt zegt Akpala op het eerste zich weinig, hoewel het hem deze morgen "in de kleedkamer wel opviel, dat hij plots niet meer de weinig Afrikaan was, maar verder... Voor de Zuid-Amerikanen ligt dat inderdaad anders: die hebben ook de taal gemeen. Als je ver van huis bent dan is iedereen die je taal spreekt je broeder, maar ik ga ook met hen uit. Je probeert je ver van huis zo goed mogelijk thuis te voelen," mijmert de spits.

Akpala-Sonck

Ondanks het feit dat Akpala duidelijk stelt dat de trainer beslist wie wanneer speelt, en "hij maakt die keuze omdat hij denkt dat we zo zullen winnen", zegt Akpala ook "dat er is inderdaad een zekere magie tussen ons: wij voelen het spel op dezelfde manier aan. Als ik aan de kant bezig ben gaat hij instinctief de spits zoeken en omgekeerd... En dat is bijna vanzelf gekomen..."

(FN-Eigen Berichtgeving)
Alle sportnieuws van de Stadsomroep

afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag