Nieuws uit de Brugse regio

Mensenrechtenorganisaties: rechten asielzoekers in gesloten centra geschonden


Audio Reportage

Mensenrechtenorganisaties: rechten asielzoekers in gesloten centra geschonden
Nationaal, vrijdag 21/8/2009. Verschillende mensenrechtenorganisaties stappen naar de Raad van state, omdat het regime van opgeslotenen in gesloten asielzoekerscentra voortaan strenger wordt dan die van veroordeelde gedetineerden in de gevangenis. Dank zij twee op 8 juni aangenomen koninklijke besluiten (KB) is het in het gesloten centrum De Refuge in Sint-Andries voortaan mogelijk mensen vrijwel onmiddellijk in een isoleercel te stoppen, iets wat in de gevangenis even verderop niet kan.

Eigenaardig, vinden de mensenrechtenorganisaties, want de detentievoorwaarden moeten volgens eerdere uitpraken van de Raad Van State minder streng zijn, dan die van veroordeelde gevangenen. Christophe Renders, de directeur van Jesuit Refugee Service (JRS) begrijpt ook niet hoe het nieuwe KB erin slaagt het recht op privacy niet toe te kennen aan vreemdelingen in gesloten asielcentra.

De Ligue des droits de l'Homme, JRS Belgium, Ciré en de Liga voor Mensenrechten vragen de vernietiging van deze KB's bij de Raad van State.

(FN-Meegedeeld-JRS)
Meer over Sint-Andries    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag