Nieuws uit de Brugse regio

Laatste reddingspoging Scheepsdalebrug ingezet

Laatste reddingspoging Scheepsdalebrug ingezet
Brugge, donderdag 20/8/2009. Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Caron (Groen!) ondersteunt de vraag van de De Vlaamse Vereniging voor IndustriŽle Archeologie (VVIA), om de Scheepsdalebrug (in Brugge) niet volledig te laten verdwijnen. Hij heeft vandaag een schriftelijke vraag ingediend bij minister Geert Bourgeois, bevoegd voor het onroerend erfgoed.

"Het is een buitengewone en unieke brug. Minstens ťťn zijde van de brug zou kunnen behouden blijven en geÔntegreerd worden in een nieuwe brug," vindt Caron.

De brug werd aan het einde van de 19de eeuw ontworpen door de Belgische ingenieur A. Vierendeel, aldus de VVIA. De brug bestaat uit een revolutionaire metalen ligger zonder diagonalen, die aan de basis zou liggen van de typische "Vierendeelbruggen" die niet alleen in BelgiŽ maar ook in tal van andere landen gebouwd werden. De meeste van deze bruggen werden echter tijdens de twee wereldoorlogen vernietigd.

De oudste bekende brug van dit type is de Scheepsdalebrug in Brugge. Het is vermoedelijk ook de enige Vierendeel-draaibrug die nog bestaat.

Sloop al gepland

"Er is inmiddels echter wel al een slopingsvergunning afgeleverd, want noch de stedelijke noch de Vlaamse diensten voor de monumentenzorg bleken zich bewust van het belang van deze brug en van de geplande sloping. Ook de diensten van de Vlaamse Bouwmeester hadden zogezegd geen idee van het unieke van de Scheepsdalebrug," zegt Caron met enig ongeloof. De sloop start normaal over een paar weken.

De Vlaamse Vereniging voor IndustriŽle Archeologie stelt op zijn website "In elk beschaafd land zou zoiets niet kunnen gebeuren, bij ons wel..."

(FN-Meegedeeld-BC)
Meer over Politiek    Groen    Erfgoed    Archeologie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag