Nieuws uit de Brugse regio

Dertien actiegroepen vragen bescherming van De Rode Nonnen


Audio Reportage

Dertien actiegroepen vragen bescherming van De Rode Nonnen
Brugge, woensdag 19/8/2009. Maar liefst dertien (13!) actiegroepen trekken gezamelijk aan de noodrem, om te voorkomen dat het voormalige klooster van de Redemptoristinnen, beter bekend als de Rode Nonnen in de Katelijnestraat in Brugge, afgebroken zou worden, om plaats te maken voor een ondergrondse parking en 80 appartementen. Ze vragen aan de Vlaamse regering om de site te beschermen, om te voorkomen dat de stad de site zou verkwanselen.

De kerk van de Redemptoristinnen dateert uit 1844 en werd ontworpen door de redemptorist en architect René Duvivier (1801-1858). Het is een zeldzaam en uitzonderlijk waardevol voorbeeld van de vroege neogotiek. Inwendig is de kerk vrijwel intact. Het imposante kloostergebouw dat aan de kerk paalt werd op hetzelfde tijdstip gebouwd. De veel recentere gevelsteen doet geen recht aan het achterliggende classicistische gebouw. Baron Andries Van den Abeele, de woordvoerder van de actiegroepen, voelt "razernij opwellen bij het idee dat dit zou komen te verdwijnen."

Eigen studiewerk in de vuilnisemmer

"Het is onbegrijpelijk, dat de stad ze zeer gedegen opgestelde adviezen van de eigen bevoegde diensten links laat liggen om de projectontwikkelaar terwille te zijn," zegt Van den Abeele. "De dienst Monumentenzorg heeft een studie gemaakt over het merkwaardige karakter van het klooster, dat volgens die studie absoluut moet bewaard blijven. De groendienst heeft een al even onderbouwd dossier opgemaakt, om aan te tonen dat de tuin gered moet worden als een laatste overblijvende autentieke kloostertuin."

Geen overleg mogelijk

"Wij proberen al maanden over de kwestie overleg te houden met de stad, maar dat blijkt niet mogelijk. Na drie maanden vragen kregen we dan plots toch een opening om met de burgemeester te praten, maar twee dagen geleden liet men ons plots weten dat ook dat geen zin heeft. Je moet met twee zijn om te praten, dus moeten we nu andere wegen kiezen," besluit Baron Dries Van den Abeele.

Opvallend is dat onder de protesterende verenigingen ook de West-Vlaamse Gidsenkring, de Koninklijke Gidsenbond van Brugge en West-Vlaanderen en de Koninklijke Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle zitten: verenigingen die zich in het verleden vrijwel nooit aan protest hebben gewaagd. Het ongenoegen zit ongetwijfeld bijzonder diep.

(FN-Op Locatie)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag