Cultuur en evenementen

Vlamingen doen het in de wereld van de Oude Muziek


Audio Reportage


Brugge, zaterdag 8/8/2009. In Europa zijn er verschillende festivals waar oude muziek de hoofdrol speelt. Naast Brugge is er Laus Polyfoniae in Antwerpen, Festival Oude Muziek Utrecht en Festival de Música Antigua in Barcelona.

Antwerpen staat onder de vleugels van Bart Demuydt, de vroegere artistieke direkteur van het Brugse Concertgebouw en tijdelijk directeur van Musica Antiqua. Xavier Van Damme , die voordien Bozar voorzag van oude muziek, staat nu achter het Festival van Utrecht, dat hij overnam van Eeklonaar Jan Van den Bossche, die na 10 jaar Utrecht naar Barcelona verhuist. Samen met Thomas Bisschop en Hendrik Storme vormen ze een mooi kwintet dat jonge lucht blaast in de oude muziek.

In de loop van het festival hadden we een gesprek met de drie op verplaatsing spelende directeurs.

Volgens Jan Van den Bossche zijn het Festival van Utrecht en Mafestival onder de nieuwe directie qua programmering naar elkaar toegegroeid. Hij denkt dat het succes van Vlamingen als festivalprogrammator wereldwijd veel met onze gedegen muzikale opleiding, maar ook met de talenkennis te maken heeft.

Xavier Van Damme licht 'zijn' komende festival toe, waarin hij hoopt op het elan van zijn voorganger te kunnen houden en ziet grote verschillen tussen wat Bozar en Antwerpen bieden. Hij was in Brugge voor prospectie tijdens MAfestival, maar eigenlijk vooral omwille van zijn goede banden met de nieuwe Brugse festivaldirectie, die hij een zeer goed hart toedraagt: het gaat niet om ideeën van elkaar afsnoepen, eigenlijk veeleer het tegendeel elkaar ideeën geven in een vriendschappelijke sfeer...

Bart Demuydt stelt tevreden vast dat 'een clubje vrienden' het maakt in de wereld van de oude muziek en merkt ook dat het Brugse festival onder de nieuwe leiding ook nieuwe wegen durft inslaan...

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag