Cultuur en evenementen

I Fagiolini: één van de hoogtepunten op het MAfestival


Audio Reportage

I Fagiolini: één van de hoogtepunten op het MAfestival
Brugge, zaterdag 8/8/2009. Claudio Monteverdi (1567-1643), Giacomo Carissimi (1605-1674) en Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594) zullen, waar ze nu ook luisterden, tevreden mensen zijn. Het was vrijdagavond in de Sint-Jakobskerk waar de het Engelse ensemble met de Italiaanse naam die 'De Bonen' betekent, het beste van zich lieten horen. Een naam die ze kozen omdat in 1986, toen de groep ontstond, oude muziek in het Engels bestempeld werd als 'beany music', bonenmuziek. In plaats van de groep 'The Beans' te heten maakten ze er het Italiaans 'I Fagiolini' van.

Madrigalen uit het vijfde madrigalenboek zijn een mooi voorbeeld van de seconda prattica, de vernieuwing van weleer, die Felicia Bockstael, de programmator van. 'De Tuin van Eden' op Klara, ons toelichtte. Na de pauze brachten ze ook een lamento, een klaagzang en de Historia van Jephte, Robert Hollingworth sprak over erotische Bijbelpoëzie uit het hooglied van Salomon.

De leider van I Fagiolini, Robert Hollingworth, herinnerde zich ook nog zijn vorige voorstelling in Brugge en verklapte meteen ook dat er een voorstelling op stapel staat die heet 'Tallis in Wonderland'.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag