Cultuur en evenementen

Mafestival op verplaatsing in Lissewege


Audio Reportage

Mafestival op verplaatsing in Lissewege
Brugge, zondag 2/8/2009. Zowat heel de zondag van het MAfestival van de oude muziek speelde zich in het wondermooie Lissewege. De dag zette triestig aan, maar naarmate de dag vorderde was de zon één van de hoofdspelers.

Het begon in de grote schuur van de Abdij Ter Doest: een ietwat ongewone lokatie voor een concert. De meeste mensen waren casual gekleed, maar er waren toch een paar mensen die volledig uitgedost en met naaldhakjes kwamen luisteren. Jan Michiels, wiens piano misschien wel iets hoger mocht staan zodanig dat iedereen hem kon zien spelen, sprong door de 'Venetiaanse' pianogeschiedenis. Het was wonderbaarlijk om op de achtergrond de wind door de bomen te horen jagen. De reacties van het publiek waren uiteenlopend.

Om elf uur verhuisde iedereen dan naar de reusachtige, wondermooie dorpskerk van Lissewege. Scherzi Musicai, een ensemble enthousiaste jonge mensen o.l.v Nicolas Achten, brachten een mooie verzorgde uitvoering van één van de eerste opera's ooit: L'Euridice van Giulio Caccini uit 1600.

Na de middag ging het richting Spiegeltent. Jawel een tent die vroeger gebruikt werd voor populaire dansfeesten op kermissen. Uri Caine, de Amerikaans jazzpianist bracht improvisaties op piano naar muziek van Monteverdi. Een swingende ervaring, die ook schepen Jean-Marie Bogaert kon bekoren, ook wellicht omdat de tent er gekomen is in nauwe samenwerking met de stad.

Na het optreden van Caine hadden we wel eens kunnen vergeten, dat het hier om een oude muziek festival gaat, vandaar de inzet van het Ensemble Inégal met Monteverdi-programma in originele uitvoering.
Om de dag af te sluiten was er in het Concertgebouw nog een concert van het Nederlands Jeugdorkest; dat er reeds een paar jaar een traditie van maakt om tijdens het festival hun zomerproject af te sluiten. Richard Egar dirigeerde werk van Haydn, Mozart en Mendelssohn.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Lissewege    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag