Nieuws uit de Brugse regio

Westvlaamse ziekenhuizen bijzonder babyonvriendelijk


Audio Reportage

Westvlaamse ziekenhuizen bijzonder babyonvriendelijk
Brugge, vrijdag 31/7/2009. Morgen, 1 augustus, start de Internationale borstvoedingsweek waarbij borstvoeding wordt gepromoot als natuurlijkste en meest gezonde voeding. Uit cijfers die CD&V-senatrice Sabine de Bethune opvroeg bij minister Onkelinx blijkt dat er in ons land en vooral in West Vlaanderen nog een hele weg is af te leggen.

In vergelijking met andere Europese landen als Denemarken (98% krijgt borstvoeding bij de geboorte), Noorwegen (99%), Nederland (83%) hinkt BelgiŽ bijzonder ver achterop. De laatste officiŽle cijfers van Vlaanderen - daterend van 2002! - leren dat 63,4 % van de baby`s borstvoeding krijgt. Na drie maanden zakt dat cijfer naar amper 25%. In WalloniŽ zijn de cijfers beduidend beter. Daar kreeg in 2003 77% van de zuigelingen exclusieve borstvoeding en na drie maanden nog 40%.

West Vlaanderen slechtste leerling

Volgens Kind en Gezin, dat over recentere cijfers beschikt, zijn er ook grote provinciale verschillen zn zouden in 2008 zouden in West-Vlaanderen amper 58,2 % van de pasgeborenen borstvoeding krijgen, terwijl het cijfer in Vlaams-Brabant 10% hoger ligt.

Werk aan de winkel

BelgiŽ beschikt nochtans over een ambitieus Voedings- en Gezondheidsplan met concrete doelstellingen inzake borst- en zuigelingenvoeding en tegen 2015 wil men de huidige Zweedse standaard halen en aan 90% van de pasgeboren baby`s borstvoeding geven gedurende de eerste 6 maanden. Om dat cijfer te halen, zullen volgens Sabine de Bethune bijkomende beleidsondersteunende maatregelen moeten genomen worden inzake borstvoedingspauzes, ouderschapsverlof ...

Babyonvriendelijk

Daarnaast is volgens de Bethune het "Babyvriendelijk ziekenhuiscertificaat" (BFHI) een onmiddellijk haalbare en zeer efficiŽnte maatregel om borstvoeding te stimuleren. Dit certificaat van de WHO en UNICEF werd gelanceerd in 1991, maar in BelgiŽ hebben momenteel amper 14 materniteiten op een totaal van 121 het certificaat. In West-Vlaanderen heeft alleen het Oostendse ziekenhuis voldoende know-how en wil in huis om het certificaat te halen. De Bethune roept de rest van de West-Vlaamse ziekenhuizen op dringend bij te sturen.

(FN-Meegedeeld-CD&V)
Meer over Politiek    CD&V    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag