Nieuws uit de Brugse regio

Zeemijn Wereldoorlog I geneutraliseerd


Audio Reportage

Zeemijn Wereldoorlog I geneutraliseerd
Oostende, donderdag 16/7/2009. Voor de kust van Oostende is vanavond even voor 19.30 uur een zware Duitse zeemijn tot ontploffing gebracht.

Evactuatie

Vanaf 16u00 uur werd een omgeving van 1 mijl geŽvacueerd waardoor ook honderden strandgangers het strand moesten verlaten. Ook de haven werd urenlang gesloten. De bom werd alvorens ze tot ontploffing werd gebracht verplaatst naar een gebied in zee waar geen ondergrondse kabels kagen, en ze werd daar tot ontploffing gebracht.

Volgens Luitenant Ter Zee Jean Luc Trullemans van DOVO is het vernietigen van springstoffen afkomstig uit de eerste wereldoorlog voor hen een nog dagelijkse aangelegenheid: DOVO voert jaarlijk nog 3000 ontmijningsoperaties uit. Meestal kunnen die springstoffen dan wel naar afgelegen militaire sites worden gebracht om ze onschadelijk te maken. Het tot ontploffing vlak voor de kust zoals vandaag in Oostende gebeurde, wordt in de mate van het mogelijke vermeden, maar is soms noodzakelijk, als veilig vervoeren van het explosief niet mogelijk is... DOVO krijgt jaarlijks gemiddeld 3500 oproepen, gaande van een handgranaat tot vliegtuigbommen van 500 Kg en meer. In totaal wordt er per jaar ongeveer 250 ton munitie opgehaald, geneutraliseerd en vernietigd. Per jaar wordt er, voornamelijk in de Westhoek, een 20 ton "probleemmunitie" gevonden.

Veilig

Na de explosie mocht iedereen weer op het strand en ging ook de haven weer open.

(ED-Op Locatie)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag