Nieuws uit de Brugse regio

Brugse onderzocht criminaliteitsverslaggeving: opgeklopt


Audio Reportage


Brugge, maandag 6/7/2009. Sofie Neyt uit Sint-Michiels is afgestudeerd als Master in de Journalistiek aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) met een onderzoek over de criminaliteitsverslaggeving, waaruit blijkt dat de Belgische populaire kranten een vertekend, zeg maar opgeklopt, beeld van de criminaliteit geven.

Vertekening

Mensen komen in de werkelijkheid gelukkig niet veel in rechtstreeks contact met criminaliteit, maar Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws stellen dat in de berichtgeving heel anders voor. Bovendien worden ernstiger feiten zoals moorden en overvallen volgens het onderzoek ernstig overbelicht terwijl 'witteboordencriminaliteit' zoals fraude minder aan bod komt, terwijl dat meer zou voorkomen, zo blijkt uit politiestatistieken. Moord en doodslag wordt volgens Neyts 17.000 keer meer beschreven, dan het eigenlijk voorkomt. De nieuwsselectie veroorzaakt volgens de schrijfster mogelijk verkeerde voorstellingen van wat er in de realiteit aan criminele zaken plaatsvond.

Concurrentie de boosdoener?

De schrijfster denkt dat de concurrentiŽle strijd tussen de verschillende persinstellingen, met de druk om zo hoog mogelijke verkoopcijfers te halen, hieraan ten grondslag ligt. Verhalen over misdaad verkopen nu eenmaal en de populaire pers scoort het meest van al met onthullende dossiers met schokkende foto's en aangrijpende getuigenverslagen.


Toch journaliste

De schrijfster behaalde met haar onderzoek over de criminaliteitsverslaggeving een Master in de Journalistiek en hoopt toch als journaliste aan de slag te gaan, maar ze hoopt evenwichtiger te kunnen (mogen) werken dan de sensatiekranten...

(FN-Meegedeeld-HUB)
Meer over Sint-Michiels    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag