Economie

Kunststeden brengen eerste gezamenlijk hotelrapport uit


Audio Reportage

Kunststeden brengen eerste gezamenlijk hotelrapport uit
Brugge, donderdag 2/7/2009. De kunststeden Antwerpen, Gent en Brugge hebben zonet hun eerste gezamelijke hotelrapport uitgebracht. Professoren Christan holthof en Carlos Lanckriet, verbonden aan de Plantijn Hogeschool in Antwerpen vergeleken, op basis van objectieve onderzoeksgegevens, de resultaten van de hotels van drie steden in het jaar 2008. Daaruit blijkt, voor wie dat nog niet zou mogen weten, dat Brugge toeristisch het absolute topproduct van ons land is, en dat de Brugse hotels, ondanks hun grote aantal, sterk concurrentieel bezig zijn en relatief helemaal niet zo duur uit vallen als soms wel eens wordt beweert.

Meer kleinere hotels

Brugge heeft maar liefst 110 hotels, tegenover 55 in Antwerpen en maar 32 en Gent, maar Antwerpen heeft aanzienlijk grotere hotels, wat resulteert in 4355 kamers, tegenover 3278 in Brugge en maar 1708 in Gent. In de drie steden is de Franse Accor groep, met ondermeer Novotel en Ibis het sterkst aanwezig. Opvallend in dat Brugge maar 6 procent tweesterrenhotels heeft, tegenover 23% tweesterrenhotels in Gent. De reden van de eergisteren gelegde eerste steen voor het Etaphotel, met 184 tweesterrenkamers, is meteen overduidelijk voor wie de vergelijking ziet.

Weinig zakentoerisme

Nog opvallender blijkt uit de studie, dat Brugge vrij weinig zakentoeristen op bezoek krijgt. In Gentse en Antwerpse hotels maken deze mensen respectievelijk 47 en 44 procent van het marktaandeel uit. In Brugge is dat maar 10 procent. Het Brugse individueel recreatief toerisme haalt met 62% dan weer zowat het dubbele van het marktaandeel van Antwerpen en Gent. 47% zakentoeristen en nog eens 11 % congresgangers in Gent verklaren wellicht ook waarom de gemiddelde kamerprijs daar op 91 euro ligt. In Brugge is dat 86 euro, in Antwerpen 82 euro.

Dalmaanden

Nog één bijzonder opvallend en uniek Brugs fenomeen: de heel wat kleine hotels sluiten hun deuren voor jaarlijks verlof in januari en februari, met voor gevolg dat de bezettingsgraad van de hotels in januari ineenstort tot 37 procent, terwijl de opengebleven hotels niet moeten braderen: de kamerprijs blijft op; ruim 81 euro hangen. Marktregulering waar iedereen wat aan heeft: de eern vakantie, de ander centen.

Beperkte invloed crisis

Doordat de Brugse hotels zich vooral op recreatief toerisme richten was de crisis hier eind vorig jaar nog niet echt voelbaar, want individuele toeristen boeken vaak wat vooraf en veranderen hun reisplannen niet zo makkelijk. Dat lag in Gent en Antwerpen met zakentoerisme heel anders.

Tevreden en hoop op bestendiging

Thierry Lemahieu, de voorzitter van Hotels Regio Brugge was in elk geval tevreden met de vergelijkende studie en hoopt dat er regelmatig studies zullen blijven komen, waarin de verschillende steden vergeleken worden.

(FN-Op Locatie)

Meer economisch nieuws

Meer over Economie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag