Nieuws uit de Brugse regio

Smedenpoort officieel weer open voor het verkeer


Audio Reportage

Smedenpoort officieel weer open voor het verkeer
Brugge, vrijdag 26/6/2009. De Smedenpoort is gisteren ook officieel weer opengesteld voor het verkeer door burgemeester Patrick Moenaert (CD&V). De andere drie stadspoorten waren eerder aan de beurt geweest, nog in de aanloop naar Brugge, culturele hoofdstad van Europa in 2002.

Bij de Smedenpoort, die de oudste stadspoort is langs de Brugse vestingen, dateerde de laatste grondige restauratiebeurt al van 1948, nadat de bpoort zware scghade had opgelopen op 8 september 1944, toen de Duitsers bij hun aftocht in Wereldoorlog II de bruggen langs de poort hadden laten springen. Het poortgebouw werd daarbij zwaar beschadigd: de daken boven de doorrijpoort en de noordtoren werden volledig weggeblazen en de trappentoren aan stadszijde was volledig vernield.

Nu, 60 jaar later, is de poort weer tot een eenvormig geheel teruiggebracht en in oker geschild: een historisch verantwoorde keuze want uit teruggevonden sporen blijkt immers dat de poort vroeger in het oker gekaleit was. Heel wat geŽrodeerde en verzande stenen werden vervangen. Ook de klokkentoren en het opvallende doodshoofd werden hersteld. Dat doodshoofd is overigens een bronzen kopie van een schedel van een man die op het einde van de 17de eeuw de poort wilde openzetten voor het leger van de geduchte Lodewijk XIV. Om aan te geven dat dit niet door de beugel kan, liet het toenmalig stadsbestuur de man terechtstellen en zijn schedel aan de poort hangen.

Moenaert bevestigde dat er over onafzienbare tijd wellicht toch afzonderlijke voetgangersbruggen komen naast poort.

(EC-Op Locatie)
Meer over Politiek    CD&V    Patrick Moenaert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag