Economie

Werkwijze bedrijf Verstraete niet meer van deze tijd


Audio Reportage


Jabbeke, vrijdag 19/6/2009. De malaise bij het personeel van de Jabbeekse ondernemer Geert Verstraete is niet van vandaag en dat er minder goed gescreend personeel aan het werk zou zijn, is wellicht het gevolg van de enorm grote uitloop van mensen bij de ondernemer, die niet echt voorbeeldig werkt inzake arbeidsrecht en veiligheid van werknemers. Dat blijkt uit informatie van de vakbonden en veiligheids-jounalist Erik Verbeeck, die de ondernemer afdoet als een 'cowboy'.

Deze week kwam het bedrijf Verstaete zelfs in het nationale nieuws, toen één werknemer bij een Telenet-klant voor bijna een miljoen euro aan goederen had gestolen, enkele uren nadat hij daar aan de kabel was gaan werken. Volgens Erik Verbeeck moet de controle op nieuwe medewerkers wel verslappen, "want het bedrijf moet permanent nieuwe mensen aanwerven omdat zijn mensen elders gaan werken. Geert Verstraete komt `s morgens vroeg om 7 uur op zijn bedrijf, en die roept, tiert en vloekt op zijn personeel... Die mensen worden behandeld als beesten..."

Omstandigheden

Ook de werkomstandigheden zelf zijn vaak allesbehalve. "Ik ken het geval van een dienstvoertuig, waarvan de deur met een touw moest worden vastgebonden, anders vloog die open in de bocht. En de verantwoordelijke voor de veiligheid komt uit de autobranche. Hij zal ongetwijfeld wat van veiligheid in die sector afweten maar niets van kabel en elektriciteit en dat maakt dat er veel fout gaat. Ik heb stapels foto`s van veiligheidsinbreuken door Verstraete."

Verzekering

Bijkomend probleem voor het bedrijf is dat door haar werkwijzen ook steeds meer klanten afhaken, "omdat ze omwille van de wet op de bescherming van de veiligheid bij het uitoefenen van hun werk mede verantwoordelijk zijn voor verschillende ongevallen, die vaak het gevolg zijn van onoordeelkundig werken," zegt Verbeeck.

Vakbonden

Geert Verstraete neemt ook her en der kleine bedrijfjes over. "Die moeten dan allemaal zorgen dat ze onder de 49 werknemers hebben, want anders moet er een vertegenwoordiging van de vakbond komen, en daar moet hij niets van weten uiteraard...," weet Verbeeck. Ook de Brugse ACV-Metaal vertegenwoordiging kan een boek schrijven over Geert Verstraete en zijn bedrijven en treedt de bevindingen van jounalist Erik Verbeeck bij. Volgens Luc Logghe van het ACV is "de enige reden waarom sommige mensen toch nog bij het bedrijf blijven werken, ondanks alles, dat ze correct en goed betaald worden. Maar de manier van werken van Geert Verstraete, met dat roepen en brullen is echt niet meer van deze tijd."

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Literatuur    Tewerkstelling    Vakbonden    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag