Economie

Vakbonden pikken stopzetting TV-productie in Brugge niet


Audio Reportage

Vakbonden pikken stopzetting TV-productie in Brugge niet
Brugge, donderdag 18/6/2009. Deze middag hebben de vakbonden onderling overleg gepleegd over de sluiting van het product-introductie-centrum van Philips in Brugge, waarbij 191 ontslagen vallen. De bonden verwachten dat de sluiting ervan of vrij korte termijn ook al een serieuze impact zal hebben op de ontwikkelingsafdeling van Philips. Ze vragen zich af of Philips wel op een verstandige manier reageert op de crisis.

"Vooral de manier van nieuwe sets aanlopen in de lijn zal heel wat problemen scheppen," zegt Luc Loghe van het ACV. "Als vakbonden kunnen we dan ook niet dulden dat die intentie een beslissing zou worden, en daarop zal alles ingezet worden. Ook het feit dat het bedrijf in de pers blijft zeggen dat ze een innovatief bedrijf zijn en daar nog meer de nadruk op zullen leggen, wijst erop dat ze al voelen dat de vakbonden problemen hebben met enorme Vlaamse investeringssteun die Philips Brugge recent nog kreeg om een zogenoemde soakingline te installeren. Wij menen dat het behoud van tewerkstelling toch een absoluut minimum is om die steun toegekend te kunnen krijgen, zoniet gaat die financiŽle ondersteuning niet door. Een tweede bedenking die de werknemers zich maken is of het voorbestaan van de productie van hoogtechnologische TV's zoveel minder is, dan het voortbestaan van een autofabriek."

De vakbonden zullen Philips voorstellen om de consultatie- en informatieronde van de Renaultprocedure pas op te starten vanaf 31/08/2009. Dit geeft de directie de tijd te bezinnen of hun intentie wel de goeie is.

Verslagenheid

Alhoewel reeds lang signalen waargenomen werden, zoals voortdurende wissels aan de top, het vertrek van kaderleden en het aan het lijntje houden vakbonden over andere vragen, kwam de slag toch nog bijzonder hard aan bij vooral de arbeiders. De vakbonden roepen dan ook op om de rangen gesloten te houden en zullen hun achterban kort bij alle verdere stappen van de herstructurering betrekken.

(FN-Meegedeeld-ACV)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Tewerkstelling    Vakbonden    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag