Nieuws uit de Brugse regio

Wachtlijsten voor schuldbemiddeling nemen te snel toe


Audio Reportage

Wachtlijsten voor schuldbemiddeling nemen te snel toe
Brugge, donderdag 11/6/2009. Brugs OCMW voorzitter Frank Vandevoorde trekt aan de alarmbel over de toenemende wachtlijsten voor schuldbemiddeling bij het OCMW. Momenteel staan er 70 mensen op de Brugse wachtlijst voor schuldbemiddeling, voor wie op dit moment geen oplossing kan worden aangeboden.

Verzesvoudiging

In de voorbije jaren is het aantal vragen voor bemiddeling verzesvoudigd met voor gevolg dat dat de inmiddels 30 personeelsleden van het OCMW die met de schuldbemiddeling bezig zijn, de dossiers niet meer aan kunnen. En nog meer personeel op de dossiers zetten is voor het OCMW niet betaalbaar, want de hogere overheid betaalt bijna niets terug van de diensten voor schuldbemiddeling, waardoor het lokale OCMW al de kosten moet dragen...

Ook modale burger getroffen

Overigens valt het op dat niet enkel de klassieke gevallen zoals alleenstaanden en werklozen naar schuldbemiddeling moeten grijpen. Volgens de OCMW voorzitter zitten de klanten in alle lagen van de bevolking: ook tweeverdieners komen bijvoorbeeld in de problemen, door incidenten als een ziekenhuisopname of een ongeval. De schuldproblemen duiken overal steeds nadrukkelijker op.

Hogere overheid moet meebetalen

Volgens Frank Vandevoorde wordt het hoogtijd dat de hogere overheid mee verantwoordelijkheid draagt in de schuldbemiddeling. Nu betaalt men enkel een minimaal bedrag per dossier, dat echter allerminst de echte, vooral personeelskosten dekt.

(FN-Op Locatie)
Meer over Tewerkstelling    Politiek    sp.a    Frank Vandevoorde    Sociaal    Zorg    Welzijn    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag